Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Kaposmenti Társulás

Fókuszban a fejlesztési lehetőségek és források

A Kapos-Menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás szeptember 26-án tartotta a soron következő Társulási Tanácsülését a „Segítő Kéz” Alapszolgáltató Intézmény új telephelyén, Kapospulában.

A kötelező feladatok mellett több szakembert is meghallgattak a dombóvári térségfejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban a polgármesterek. Kimerítő szakmai tájékoztatót tartott a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály munkatársa. Dr. Gonda Ádám felhívta a figyelmet több Európa Uniós és hazai forrásból támogatott foglalkoztatási programra. Az ülésen bemutatkozott Kieszné Huszár Dóra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tolna megyei felelőse. A szervezet célja a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek információs és együttműködési hálózatba szervezése, és tevékenységük összehangolása a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében, továbbá az MNVH szolgáltatásainak népszerűsítése széles körben. Az szolgáltatások igénybevétele regisztráció alapján lehetséges. Befejezésképpen Naszvadi Balázs a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetségének elnöke bejelentette, hogy a LEADER pályázatok előkészítési szakasza lezárult, négy különböző tendert fognak október végével meghirdetni. Az első támogatási lehetőség a faluszépítés leader módra elnevezésű projekt, amely közterületek felújítását, parkosítását, járdaszakaszok felújítását, játszóterek létesítését, felújítását, temetők karbantartását, látványtér elemek rekonstrukcióját tartalmazza. A második felhívás a vállalkozások fejlesztését tűzte ki célul, elsősorban épületek korszerűsítésére, fejlesztésére, bővítésére lehet pályázni (turisztika fejlesztésére, új turisztikai szálláshelyek létesítésére). A harmadik a kis értékű vállalkozás-fejlesztés, melyben kizárólag eszközbeszerzésre lehet támogatást igényelni. A negyedik felhívás rendezvények illetve táborok (kézműves, hagyományőrző) megvalósítását fogja támogatni.
A program végén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, bonyhádi és dombóvári térség országgyűlési képviselője, Pintér Szilárd Csikóstőttős polgármestere, a Kapos-Menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás elnöke, Stemler József Kapospula polgármestere közösen adták át a Kapos-Menti „Segítő Kéz” Alapszolgáltató Intézmény vezetőjének, Kovács Gabriellának a nyertes pályázatokból vásárolt eszközöket, melyek a terv szerint a működési feltételek javulását segítik elő, valamint a szolgáltatások hatékonyságát erősítik majd a kapospulai intézményben.