Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 23. 13:16, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Versek és dalok a Költészet Napja alkalmából

Versek és dalok a Költészet Napja alkalmából

Lukács Sándor önálló est és Kovács Nóri koncert szerepelt a Költészet Napja alkalmából szervezett műsorban.

„Barangolások a költészet világában” címmel tartott önálló estet Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész április 15-én a Földi István Könyvtárban. A rendezvényre - ami a Tinódi Ház szervezésében valósult meg - a művész nemcsak a 19. és a 20. század legjelentősebb hazai költőinek verseit hozta magával, de a sajátjaiból is adott elő jó néhányat. A művelődési otthonban folytatódó programot Kovács Nóri koncertje zárta.

Lukács Sándor műsora első felében a magyar líra klasszikusainak – Petőfi Sándornak, Ady Endrének, József Attilának, Radnóti Miklósnak, Szabó Lőrincnek és Tóth Árpádnak – a költeményeit szavalta el a város bibliotékáját zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek.
A szavalatok közötti szünetben a művész többek között arról beszélt, hogy egészen kiskorában lefekvés előtt az édesapja az említett költőktől olvasott fel neki csodaszép műveket.
– Ez volt az első indíttatás, aztán az általános iskolában és a gimnáziumban olyan kiváló magyar nyelv és irodalom tanáraim voltak, akik szintén inspiráltak arra, hogy színész legyek – mondta Lukács Sándor.
– Azonban ők nemcsak engem, hanem azokat az osztálytársaimat is elvarázsolták, akik aztán más humán foglalkozásokat választottak, vagy műszaki pályára léptek. Jómagam és ők is írtak középiskolásként verseket, csak hát én nem nőttem ki ezt, nálam megmaradt ez a készség, vagy hajlam.

A színésznek 2017-ben az Ünnepi Könyvhéten jelent meg az utolsó – sorrendben nyolcadik – kötete. Bevallása szerint nincs igazán saját stílusa és akkor dönt írásainak kiadása mellett, amikor összegyűlik belőlük egy olyan csokorra való, amit szeretne megmutatni a közönségnek. Régebben általában három évente jött össze neki egy könyvre való verse, ám az utóbbi időben már nem jellemző rá ez a rendszeresség.
– A lakosság számarányához képest elég sok nagyszerű költőnk volt, van és nagyon remélem, hogy lesz is – emelte ki az „érdemes művész” és „kiváló művész” címmel egyaránt büszkélkedő Lukács Sándor.
– Szerintem a színészet és költészet szoros viszonyban, nem alá-, hanem mellérendelt kapcsolatban van egymással. Nemcsak klasszikusoktól olvasok el és tanulók meg verseket, hanem tehetséges kortárs költők műveit is szívesen adom elő műsoromban, amiben természetesen helyet kapnak a saját költeményeim is.

A Tinódi Házban folytatódó esten Kovács Nóri adott húsvéti koncertet. A népművészet ifjú mestere – aki 15 éve van a pályán és a Hungarikum Bizottság javaslatára 2017-ben elnyerte az „Év énekesnője” címet, valamint kitüntették már a Magyar Kultúráért Díjjal is – többek között a „Boldogasszony anyánk”, a „Csodaszarvas” és a „Repülj madár!” című dalokkal szórakoztatta a közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.