Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Október 03. 14:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Véradás Tolna megyében is

Véradás Tolna megyében is

Közös országos véradást szervez a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulójára és a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

A katasztrófavédelem a megemlékezés sajátos formáját választotta az idei évben, amikor a Magyar Vöröskereszttel közösen országos véradást szervez. Október negyedikén a megyei és fővárosi igazgatóságokon várják mindazokat, akik ilyen módon is szeretnének megemlékezni a katasztrófák áldozatairól. A másik nem titkolt cél a vérkészletek feltöltése, hiszen alig egy hónap múlva itt a Halottak napja, amikor sokan kelnek útra országszerte, emelkedhet a közúti balesetek száma, a kórházaknak az életmentő műtétek elvégzéséhez pedig elegendő vérkészítményre van szükségük.

Az országban huszonnyolc helyszínen, a főigazgatóságon és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon várják a véradókat, de lesz, ahol a tűzoltóságon, illetve a véradóállomáson lehet jelentkezni. Azokat várják, akik elmúltak 18 évesek, testsúlyuk meghaladja az ötven kilogrammot. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges. A véradás előtt a jelentkezők orvosi vizsgálaton esnek át.

Három éve, 2010. október negyedikén átszakadt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai timföldgyára vörösiszap-tárolójának gátja. A Kolontár és Ajka közötti tározó X-es kazettájából több mint egymillió köbméternyi zagy zúdult a környékre, elöntve Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül negyven négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. A katasztrófában tíz ember meghalt, a sérültek száma meghaladta a százötvenet. A Torna-patak teljes élővilágát, valamint a Marcal folyónak a patak torkolata alatt lévő részének flóráját és faunáját is kipusztította az erősen lúgos szennyeződés. A vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása összesen 38 milliárd forintba került, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon.

Tolna megyében az egyik helyszín az igazgatóság épülete lesz 9:00 és 12:00 óra között, a dombóvári véradóállomáson pedig 9:00 és 15:00 óra között várják azokat, akik megfelelnek a fenti feltételeknek.

Ebből az alkalomból a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete a mindkét fél részéről jelentkező szorosabb együttműködés megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást írnak alá ünnepélyes keretek között.

Címkék: véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.