Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2019. Július 20. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Dombó Média

Vasutasok ünnepeltek

Vasutasok ünnepeltek

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is Dombóvár volt a helyszíne a Dél-Dunántúli Regionális Vasutasnapnak, amit a MÁV Zrt. a cégcsoporthoz tartozó vállalatok dolgozói és családtagjaik számára tartott július 13-án.

Az ünnepségsorozat délelőtt a vasútállomáson kezdődött, ahol a váróteremben Szabó Loránd avatta fel azt a két nagyméretű tablót, melyeken Erky-Nagy Tibor helybeli tipográfus a nagy személy- és teherforgalmat lebonyolító megállóhely épületének 126 éves történetét örökítette meg korabeli fotók felhasználásával.

- Településünk fejlődését egyértelműen a vasútnak köszönheti - mondta az önkormányzati vezető. - 1872-ben helyezték üzembe a Dombóvár és Gyékényes közötti 100 kilométeres pályaszakaszt, majd később újabb vonalak készültek el, amiknek köszönhetően a dél-dunántúli régió legjelentősebb vasúti csomópontja lett Dombóvár.
A köszöntő után Tóth Tamás állomásfőnök az állomásépület előtti parkba 1982-ben kiállított 424-es sorozatú 124-es számú mozdonyhoz invitálta a közönséget. Az 1943-ban gyártott és 39 éven át személy- és teherszerelvények vontatására használt járművet a MÁV-Start Zrt. Járműbiztosítási Igazgatóság dolgozói nemrégiben szépen felújították. A cég pécsi területi igazgatója, Gáspár István és a helyi fűtőház egykori főnöke, Harangozó László közösen leplezte le azt az emléktáblát, ami a hazai vasút egyik legismertebb „gőzösét” mutatja be.
Szabó Loránd az érdeklődőkkel elsétált ahhoz a Bajcsy-Zsilinszky utca végén található területhez, melyet a város önkormányzata hamarosan járműparkolónak alakít át azért, hogy a vasútállomás épülete melletti várakozóhely zsúfoltságát megszüntesse.
A Szuhay Sportcentrum nagycsarnokában előbb Szabó Csaba, a MÁV Zrt. pályavasúti pécsi területi igazgatója köszöntötte a 69. Vasutas Juliális résztvevőit, majd Békési László, a rendezvény fővédnöke lépett a mikrofonhoz. A MÁV Zrt. ingatlanüzemeltetési és magasépítményi igazgatója a kollegalitásról és a vasutasság összetartozásáról osztotta meg gondolatait hallgatóságával. A helyi képviselő-testület vezetői és a 151 éve üzemelő vasúttársaság képviselői megkoszorúzták Buzánszky Jenőnek, a Dombóváron született negyvenkilencszeres magyar válogatott, olimpiai bajnok és világbajnoki második helyezett labdarúgónak a szobrát.
Míg a sportcsarnokban felállított színpadon különböző zenei stílust képviselő előadók - az UFO együttes, a Pécsi Nemzeti Színház operetténekesei, a Tesók együttes, a Made in B zenekar és Tolvai Reni - váltották egymást, addig a létesítmény udvarán főztek és sütöttek különböző munkahelyi közösségek tagjai. A bográcsokban finom pörköltek, a grillrácsokon pedig ízletes kolbászok és húsok készültek. A pályákon kispályás focitorna zajlott, melyen főként öregfiúkból álló gárdák csaptak össze. A felnőttek kézművesek portékáiból válogathattak, a Vasúttörténeti Gyűjteményben a Zákányból érkezett Kovács Tibor fából faragott mozdonyait nézhették meg, valamint Hans Peter Fischl wurlitzerjátékát csodálhatták meg. A gyerekek népi játszóházban és kézműves foglalkozásokon ügyeskedhettek, csillámtetoválást, vagy arcfestést kérhettek, illetve kisvonaton utazhattak.

Címkék: Vasutasnap

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 26. 09:25, kedd | Helyi

Törő 65 éves

Nekem is – mint ahogy rengeteg magyar szurkolónak – Törőcsik András volt a kedvenc magyar futballistám.

2020. Május 25. 14:13, hétfő | Helyi

Tűzesetek és a viharos szél adott munkát a hétvégén a tűzoltóknak

Két tűzesethez és fakidőléshez kellett vonulniuk a dombóvári tűzoltóknak.

2020. Május 25. 08:52, hétfő | Helyi

A héten új fellépőkkel folytatódik a térzene Dombóváron

A Swing Ladies és a Vivat Bacchus Dombóváron

2020. Május 24. 19:58, vasárnap | Helyi

Két és fél kilogramm kokain volt egy Pécsen balesetet szenvedő motoros hátizsákjában

A közlemény szerint Pécs határában, a 66-os úton szombat délután ütközött egy személyautó és egy motoros, miután az autót vezető férfi lefékezett, és járművébe a mögötte haladó motoros beleszaladt.