Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: megmarad a devizahitel intézménye, de szigorúbb szabályokkal

Varga: megmarad a devizahitel intézménye, de szigorúbb szabályokkal

Varga Mihály szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása. Mint mondta, a devizahitel intézménye megmarad, de szigorúbb szabályok lesznek érvényben.

Varga Mihály beszélt arról is, a kormány már idén és jövőre sem kíván devizakötvénnyel megjelenni a kötvénypiacokon. A jövő év adósságfinanszírozás szempontjából sokkal könnyebb lesz, mint az idei, hiszen összességében mintegy 2 milliárd eurónyi adósságot kell csak törleszteni. Közölte azt is, a kormány célja továbbra is az, hogy fenntartható növekedési pályán maradjon a magyar gazdaság. Nem engednek a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásából, az államadósság csökkentéséből.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, a kormány azt szeretné, ha a stratégiai partnerek osztalékuk minél nagyobb részét Magyarországon fektetnék be a jövőben is. “Abban bízunk, hogy az itt előállított nyereség itt kerül visszaforgatásra”, ennek érdekében a kormány akár egyéni döntést is hozhat a támogatásokról, vagy az uniós források felhasználásáról.

Varga Mihály felidézte azt is, tavasszal a 3 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást hatszorosan jegyezték túl. Ez a legmegnyugtatóbb hitelminősítés – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az országkockázat csökkentése szempontjából nem mindegy, hogy a megítélés milyen lesz a jövőben, ezért a magyar gazdaságpolitika arra is törekszik, hogy a hitelminősítőket meggyőzze Magyarország jobb besorolásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk