Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 17. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Változó utcanevek Tolna megyében

Változó utcanevek Tolna megyében

Önkényuralmi rendszerhez köthető utcaneveket változtatnak meg Tolna megye több településén a kormányhivatal törvényességi eljárása nyomán.

Dombóváron, ahol 2013-ban több önkényuralmi rendszerhez köthető utcát kereszteltek át, a város képviselői a múlt hónapban úgy döntöttek, hogy a Rajk László utcát a dombóvári születésű, nemrég elhunyt Buzánszky Jenőről nevezik el.

Csibrákon a Vörös Hadsereg utcát kell átnevezni, a kormányhivatal arra kötelezte a testületet, hogy február 28-áig hajtsa végre a változtatást - mondta Kardos János polgármester az MTI-nek. Hozzátette, hogy az átnevezést azért halogatták eddig, mert a falu lakóinak felét, körülbelül kétszáz embert érint a címváltozás.
A 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcaelnevezések tilalmáról szóló törvény alapján Kurd képviselő-testületével szemben is indult törvényességi felügyeleti eljárás - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal. A törvényességi felhívás az MTA állásfoglalása alapján a Felszabadulás utca elnevezés megváltoztatásának elmulasztását kifogásolta. A változtatás előírt határideje március 15.
Müller János, a település független polgármestere a mulasztást azzal magyarázta, hogy bár az új lakcímkártya ingyenes lesz, a falu legnagyobb utcájában lakóknak sok utánajárást igényel a cím megváltozása. Az utca a tervek szerint a Kálvária nevet kapja vissza.
Dalmandon szintén a Felszabadulás utcát kell átnevezni, a változtatás folyamatban van - mondta Foki Csilla jegyző.
Lengyelben jelenleg is van Partizán sor és egy helyi tanácsi végrehajtó bizottsági tag, Mátai Antal nevét viselő utca. Lőrincz Andrea független polgármester azt mondta: a település teljes utcajegyzékét elküldték a kormányhivatalnak felülvizsgálatra.
Felsőnyéken nincs napirenden a Marx körút átnevezése - közölte Szabó Márta jegyző. A testület nem is tárgyalt erről, azzal az indokkal, hogy a közterületet nem csak Marx Károlyról, hanem Marx György (1927-2002) akadémikusról is elnevezhették.
Pincehelyen - Juhász Ervin jegyző ismertetése szerint - a kormányhivatal megkeresése nyomán szóba került a Mező Imre utca átnevezése, de nem döntöttek a névváltozásról.

Címkék: utcanevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!