Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 24. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Urbex – kalandok Dombóváron

Urbex – kalandok Dombóváron

Az urbex, vagyis az urban exploration világszerte elterjedt hobbi. A lényege, hogy a városban olyan helyeket keressünk fel, ahova tilos vagy nagyon nehéz eljutni, mert magasan vagy mélyen van, esetleg be van zárva.

2014. szeptember 21-én 14 órától a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a szervezők, a Dombóvári Városháza munkatársai, ha nem is egy ilyen veszélyes játékra, de egy érdekes kalandozásra hívták a városlakókat.
14 órától 17 óráig minden egész órában a Városháza elöl kisvonat indult, ami a város több olyan pontját érinti, melyhez legendák vagy kevéssé ismert történetek kötődnek.
Az idegenvezető Szabó Loránd polgármester volt, aki az egyik kocsiban ülve kalauzolta az érdeklődőket.
A kisvonat az Arany János teret érintve hagyta el a várost, majd a Kapos folyó hídján áthaladva egészen a Szőlőhegyig vitte utasait. Ezen a szakaszon az érdeklődők nemcsak a látott nevezetességekről tudhattak meg értékes információkat, de a gémeskutakról, régi középkori településekről, a régi korok mesterségeiről, a volt szovjet laktanyáról, a tűzlepkés rétről, Tinódiról és az Esterházy család meghatározó szerepéről is hallhattak. Megtudhatták, honnan ered a Kakasdomb, a Szuhajdomb elnevezés, hogyan került Dombóvárra a Kossuth-szoborcsoport, hol tör fel városunkban termálvíz. A belvárosba visszaérve a régi, már meg nem lévő épületekről is említést tett az ideiglenesen idegenvezetőnek állt polgármester, aki a végállomás előtt a Hősök szobránál a főalak golyó ütötte sebére is felhívta a figyelmet.
Nem bánta meg a vonatozást senki sem, aki vállalkozott az útra, hiszen nemcsak a kellemes idő és az vonatozás szolgált kikapcsolódásul, de mindemellett sok-sok érdekességet is megtudhatott városunkról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.