Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 09. 09:34, péntek | Belföld
Forrás: mti

Újabb külföldi krumpliszállítmányban találtak kártevőt

Újabb külföldi krumpliszállítmányban találtak kártevőt

Újabb külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik - tette közzé a hivatal csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre.

A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, hőkezelés után állati takarmányként viszont hasznosíthatók.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését.

A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget.

Címkék: burgonya, kártevő, krumpli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során