Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Április 21. 09:05, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Komka Péter

Újabb Ipoly-híd épül Magyarország és Szlovákia között

Újabb Ipoly-híd épül Magyarország és Szlovákia között

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban megkönnyíti a határ menti közösségek életét

- közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az ünnepélyes alapkőletételen.
Az Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel közös bejelentésen a magyar tárcavezető arról számolt be, hogy a 2,6 milliárd forintból épülő 50 méteres acélhíd nyitva lesz a személy- és a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó teherforgalom előtt is, emellett a csatlakozó útépítési munkát is elvégzik majd mindkét oldalon.

Kiemelte, hogy a cél ezúttal is a "méltatlan helyzetek és káros hatások megelőzése és felszámolása", a határátlépéshez ugyanis most húsz kilométert kell kerülnie a két közeli település lakosainak.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az országgyűlési választás eredményét a kormány a szuverén magyar külpolitika megerősítéseként is értelmezi, amelynek egyik alapja a kölcsönösen előnyös, jó kapcsolatok folyamatos építése a szomszédos országokkal.

"Az elmúlt tizenkét évben nagyon sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy közös sikertörténeteket építsünk a szomszédainkkal. Minél sűrűbben és több ponton vagyunk összekötve, annál jobban ismerjük egymást, annál érdekeltebbek vagyunk egymás sikereiben és annál kevesebb okunk van a vitára vagy a veszekedésre" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy 2010-ben huszonhárom helyen volt közúti kapcsolat a két ország határán, de mára ez harmincötre nőtt, és jövő év végéig hat további összeköttetés jön létre: egy újabb útkapcsolat és kompjárat, illetve egy Duna- és három Ipoly-híd. Emellett Magyarország és Szlovákia összekötötte a villamosenergia-hálózatát és a gázvezeték-rendszerét, aminek a jelenlegi európai energiaellátási válság közepette különösen nagy jelentősége van.



A miniszter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly 27 százalékos növekedéssel elérte a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött, idén januárban pedig a bővülés 56 százalékos volt. Tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan Szlovákia mára hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és a magyar tőke negyedik legfőbb célországává vált.

Az elmúlt évek magyar-szlovák együttműködésére utalva pedig elmondta, hogy az építkezéshez a határ mindkét oldalán megfelelő emberekre van szükség, akik akarják a közös sikert, és a kölcsönös tisztelet talaján állva próbálják a kapcsolatokat folyamatosan javítani. Ezzel kapcsolatban Igor Matovicot a "magyarok barátjának" nevezte, aki "pontosan érti a két ország közötti hidak építésének fizikai és jelképes jelentését".

A szlovák miniszterelnök-helyettes ugyancsak üdvözölte az újabb összeköttetés megteremtését, s úgy vélekedett, hogy napjainkban különösen meg kell becsülni a békés kapcsolatokat.

"Szilárdan hiszem, hogy közös jövő, békés jövő vár ránk" - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során