Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Június 24. 16:09, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Új kiállítóhely Dombóváron

Új kiállítóhely Dombóváron

A három szintes, az 1950-es évek elején épült, vasúti irányítás-biztonságot szolgáló, három szintes vasbeton épület a Dombóvári Főpályaudvar közvetlen közelében, attól nyugati irányban található.

Bejárata a távolsági és egyes helyi járatú autóbuszok központi megállójához is igen közel van, csaknem a legendás műtárgy, egy felújított és nyílt színen elhelyezett 424-es mozdony "tövében". A kerítéssel védett és árnyas fákkal szegélyezett zöld terület korábban még Buzánszky Jenő és társainak futball - és egyéb sportolási célú pályájaként is szolgált!

A több ezer darabos tárgyi és adat-, könyv- és fotótári anyagból jelenleg láthatók:
magyar és európai vasutak mozdony és vagon-táblái, ún. talpfa-szöggyűjtemény, Beles Lajos Emlék Archívum, egy berendezett telefonközpont, vezetési központ mint oktató- és vetítő terem, aggregátor-terem, viselet-gyűjtemény, lámpások-jelzők kollekciója, a 86 évvel ezelőtt alapított Dombóvári Vasutas Munkás és Sport Egyesület tárgyi és irat anyagai, vasutas szakszervezeti anyagok az 1990-2000-es évekből, műszaki rajzok, tervek az 1880-130-as évekből, hazai vasúttörténeti események, jubileumok, almanachok, évkönyvek, szolgálati főnökségek, valamint az országban csaknem egyedülálló/tt/ Fatelítő tevékenysége, egyéni életutak, a vasutas társasélet dokumentumai, etc.

A kiállítóhelyen Dombóvár történetével, látnivalóival, kulturális és természeti értékeivel kapcsolatos kiadványok és a gyűjtemény gondozását szolgáló pártoló jegyek kaphatók.

Várjuk, hívjuk: tekintse meg a Dél-Dunántúl csaknem másfél évszázados múltú közlekedéstörténetének e kincsestárát, vigye hírét az izgalmas és folyamatosan feltáruló gyűjteménynek!

Köszönjük, köszöntjük
a dombóvári vasút- és múzeum örökség barátai nevében

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.