Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 14. 14:11, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Új hatóság segíti hamarosan az uniós munkavállalást

Új hatóság segíti hamarosan az uniós munkavállalást

Megállapodtak az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozásáról csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó szervei.

Az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács képviselői által tető alá hozott előzetes egyezség értelmében az ELA feladata főleg az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, valamint támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést, a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, segítse az unióón belüli méltányos munkaerő-mobilitást.

A hatóság támogatni fogja a foglalkoztatási szolgálatok uniós hálózatának (EURES-hálózat) munkáját, illetve átveszi a be nem jelentett munkavégzés felszámolására irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform tevékenységeit.

Feladatai kiterjednek továbbá a munkaerő-mobilitásra és a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokra, a szociális biztonsági rendszerek koordinációjára, a közúti fuvarozási ágazatra vonatkozó egyedi jogszabályokra is.

Létrehozása nem teremt új hatásköröket uniós szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése továbbra is teljes mértékben tagországi hatáskör marad.

A szervezet éves költségvetése körülbelül 50 millió eurót fog kitenni. Személyzete nagyjából 140 főből áll majd, akik közül 60 szakértőt a tagállamok delegálnak.

Az Európai Bizottság üdvözölte a megállapodást, amelyet kulcsfontosságú lépésnek nevezett a „szociálisabb és méltányosabb Európa” megteremtése felé.

Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos kiemelte, hogy a szervezet kettős célt szolgál: egyrészt segíti a nemzeti hatóságok munkáját a csalás és a visszaélések elleni küzdelem terén, másrészt megkönnyíti a mobilitást a polgárok számára.

Jelenleg mintegy 17 millió európai állampolgár él vagy dolgozik másik tagállamban, kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akinek reményei szerint a szervezet még idén megkezdheti a működését.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.