Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Augusztus 07. 16:07, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új gazdára talált kedden a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik vágó-feszítő berendezése

Új gazdára talált kedden a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik vágó-feszítő berendezése

Augusztus 4-én, délelőtt fél-kilenckor megérkezett az 1200 lakost számláló Kurd község tűzoltó szertárához a Gyönk Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatszállító gépjárműve, három személlyel.

Mindkét fent említett tűzoltó egyesület nagy múltat tudhat a háta mögött. Wilhelm Zoltántól, a kurdi önkéntesek parancsnokától megtudtuk, hogy 1937 óta segítenek a bajban a tűzoltó hivatás elkötelezettjei. Jelenleg 65 fő aktív tagot számlál az egyesület, az önállóan beavatkozó készenléti állományban pedig 19 személy ad szolgálatot. Kurd, Csibrák és Csurgópuszta közigazgatási területe jelenti a két gépjárműfecskendővel rendelkező kurdi tűzoltók működési területét. Évente 10-12 alkalommal vonulnak tűz- és káresemények felszámolásához, ezzel is támogatva a hivatásos egységek munkáját.
Egy élénk, jól összeszokott csapatról van szó, akik a civil életben is segédkeznek a helybelieknek és természetesen egymásnak. A feltörekvő generációk körében is nagy népszerűségnek örvend a település, ugyanis rendszeres (ez idáig 15 alkalommal) házigazdája a „Tűzkakas Diáktűzoltó Versenynek”.

A tűzoltószertár árnyékában Wilhelm Ferenc, a Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka röviden ismertette a gyönki tűzoltók múltját, majd mesélt a jelenről, és hogy nagy reményekkel várják az elkövetkezendő éveket. Gyönk tűzoltói 1936 óta a vigyáznak, egy kisebb (5 év) megszakítással a kétezres lélekszámú város lakóira. 2016-ban újraszervezték az egyesületet, akik 2019 nyarán egy Mercedes 1222-es tűzoltó fecskendővel gazdagodtak, hála Darmstadt és Griesheim testvérvárosoknak. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is figyelemmel kíséri, és segíti a tűzoltó egyesület felzárkóztatását. Téli Róbert és Domokos József, az ifjúság képzéséért felelős elnökségi tag szavaiból is a lendület és elszántság sugárzott. Tolna megye legöregebb gimnáziuma, a Tolnai Lajos Gimnázium diákjai komoly érdeklődést mutatnak a katasztrófa-, valamint általános rendvédelmi ismeretek iránt. Domokos József 2016-ban, az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen a nyolcadik helyezésig vezette a település ifi csapatát. Reméljük, néhányan később csatlakoznak a jelenleg 22 tagot számláló egyesülethez.

A kurdi egyesület sikeres pályázott a közelmúltban műszaki mentő szakfelszerelésekre, így számukra „feleslegessé vált” a korábban ajándékként érkezett „Weber” típusú hidraulikus vágó-feszítő berendezés. A nemes gesztust tovább örökítve, nem is volt kérdés, hogy hová kerüljön a bevezetésben említett tűzoltó technika.

Dávid Sándor tűzoltó alezredes, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is jelen volt a szűk körben történő ajándékozáson. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében megköszönte az önkéntes tűzoltók helytállását, hogy jelenlétükkel a helybeliek nyugodtan hajthatják álomra a fejüket és nem utolsó sorban Tolna megye hivatásos lánglovagjai is számíthatnak az önkéntes tűzoltók támogatására a beavatkozást igénylő káreseteknél. Szavaival méltatta a példamutató magatartást, és kiemelte az önkéntesség szerepének fontosságát a mai rohanó világban.

A gyönkiek a vágó-feszítő berendezéssel augusztus 4-én egy lépéssel közelebb kerültek az álmaik megvalósításához, hogy a jövőben önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületként vonulhassanak. Kívánjuk nekik, hogy erőfeszítéseik követendő példaként szolgáljanak sokunk számára. Megannyi rendezvényt, mosolygós gyermekarcot, büszke bajtársat, rokont, barátot és helybeli lakost kívánunk a lángokkal is viaskodó kurdi és gyönki hősöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.