Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Január 25. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Ugrásszerűen nőtt a nők dohányzás miatti halálozásának kockázata

Ugrásszerűen nőtt a nők dohányzás miatti halálozásának kockázata

A dohányzó nők manapság sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg szokásukból kifolyólag, mint az 1960-as években - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a BBC számol be. A tüdőrák-előfordulás drasztikus emelkedésének hátterében a dohányzási szokások változása állhat, vagyis az, hogy fiatalabb korban szoknak rá a nők, valamint többet szívnak naponta, mint ötven évvel ezelőtt.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány rámutatott, hogy a trendek változásával a nők utolérték a férfiak dohányzás miatti halálozási rátáját. A tanulmány keretében mintegy kétmillió dohányzó amerikai nő adatait elemezték.

Az első generációs női dohányosok az 1950-60-as években szoktak rá a cigarettára. Ebben az időszakban azoknak a nőknek, akik dohányoztak, háromszor nagyobb esélyük volt a tüdőrák kialakulására, mint azoknak, akik soha nem éltek a káros szenvedéllyel.

Ugyanez az arány 2000-2010-re drasztikusan, 25-szörösre emelkedett. A férfiak ezt a rizikóemelkedést az 1980-as évekre érték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.