Városlista
2019. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2019. Június 10. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

Természettudományi bemutatótermet avattak

Természettudományi bemutatótermet avattak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. számú Dombóvári Csoportja június 5-én avatta fel a 35 esztendeje működő tüskei Madárvártában létrehozott természettudományi bemutatótermét.

Deli Orsolya és Fenyvesi Gábor muzsikája nyitotta meg és kísérte végig a rendezvényt, amin a civil szervezet titkára arról beszélt, hogy régi álma vált valóra az új mini múzeum átadásával.
- 1984-ben kezdtük a gyűjtőmunkát - emelte ki Nagy Sándor. - 1990-ben nyitottuk meg az akkori Molnár György Általános Iskola épületében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. számú Dombóvári Csoportjának a bemutatótermét. A gazdag anyagot tavalyelőtt hoztuk el az oktatási intézményből a tüskei Madárvártánkra, ahol most nyitjuk meg a mini múzeumunkat. Gyakorlatilag most értünk el oda, hogy mindennel rendelkezünk, amit néhány évtizeddel korábban megálmodtam és amit nagyon szerettem volna létrehozni: van foglalkoztatónk és módszertani központunk, rendelkezésre állnak az oktatáshoz szükséges eszközeink, szállás tudunk adni a táborozóknak és mostantól a kiállításunk is látogatható.
A 40 éve alapított civil szervezetnek jelenleg 145 tagja van. Az eddig 140 tábort szervezett és 92 településről összesen több mint 4.000 diák töltött el egy, vagy több alkalommal néhány napot a Tüskei-tó partján lévő létesítményben.
A meghívottként jelen lévő Szabó Loránd polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy hazánk nagyon kevés városában és községében van a dombóvárihoz hasonló madárvárta, mely szerinte az ország egyik kiemelkedő színvonalú oktatóközpontja. A képviselő-testület vezetője elmondta, hogy a város elöljárói a kezdetektől támogatták a létesítmény kialakítását, illetve bővítését és örömére szolgál az, hogy a mostani önkormányzat is hozzájárulhatott a fejlesztéshez.
Nagy Sándor a természettudományi bemutatóterem megnyitóján stílszerűen egy-egy madarat ábrázoló képet adott át köszönetként a település képviselő-testületének és mindazoknak, akik támogatták a civil szervezetet törekvései megvalósításában.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik elnökségi tagja szerint a helyi csoport eddig is a közjót szolgálta és remélhetőleg ezt fogja tenni a jövőben is azzal, hogy hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez nagyban hozzájárul.
- Ahhoz, hogy ez a tevékenység eredményes legyen, nevelni kell az utánunk következő generációt - emelte ki Haraszty László. - Ezt remekül tette az elmúlt négy évtizedben Nagy Sándor, akit én a mai kor „Hermann Ottójának” tekintek. Ő helyben csodát tett azzal, hogy elhivatott pedagógusként rengeteg tanítványával szerettette meg a növény- és állatvilágot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 17:00, hétfő | Helyi

Múzeumok éjszakája Dombóváron

A városi rendőrkapitányság is csatlakozott az országos programhoz.

2019. Június 24. 14:00, hétfő | Helyi

A szabadtéri játékok pozitív hatásai a gyermekek fejlődésére

Ha becsukjuk a szemünket és felidézzük a legkedvesebb emlékeinket, akkor nagy valószínűséggel különböző szabadtéri pillanatokat látunk magunk előtt.

2019. Június 24. 10:25, hétfő | Helyi

Dombóvári díjazott az Év védőnői között

A Védőnők Napja alkalmából a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében adták át a Magyar Védőnők Egyesületének vezetői „Az év védőnője”-díjakat, melyek közül az egyiket egy dombóvári védőnő nyert el.

2019. Június 24. 08:26, hétfő | Helyi

Kelemen-Loboda Dorián avatta fel a különleges pályát

A Nógrád megye délnyugati részén található Bánkon június 15-én az országban először rendeztek olyan terepakadályfutó megmérettetést, mely sprinttávú volt.