Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 06. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szlovákia: Jó a két állampolgárság, ha nem magyar?

Szlovákia: Jó a két állampolgárság, ha nem magyar?

Megkezdte a szlovák belügyminisztérium annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján 'államérdekből' visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része. A rendelet olyan kiskaput nyit, amely hátrányosan érinti a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat – ismertette Lancz Attila, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának munkatársa rádiónkban.

(A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata egy civil szervezet, somorjai székhellyel, mely a szlovákiai magyarságot érintő közügyekben proaktív hozzáállással ismeretterjesztő és jogorvoslatot nyújtó tevékenységet végez.)

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény 2010. júniusában született, egyfajta válaszként a magyarországi állampolgársági törvény módosítására, amely lehetővé tette a külhoni magyarok kedvezményes honosítását. A törvényt az első Fico-kormány alkotta meg, mondhatni rohamtempóban – ismertette Lancz Attila, jogász.

Előzmények: magyar lépés, szlovák reakció

A Fico-kormány megítélésében nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a magyar kormány lépése, amely kedvezményesen segíti állampolgársághoz a magyar nyelvet beszélő, magyar állampolgár felmenővel rendelkező külföldi állampolgárokat. Ezt a helyzetet máig nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a szlovák politikában – vázolta Lancz.

Elmondta, a Fico-kormány egy dilemma előtt állt: azt nem tudta megoldani, hogy úgy módosítsa a szlovák törvényt, hogy az csak a magyar nemzetiségű polgáraira vonatkozzon. Ezért a szigorúbb megoldást választotta, mely minden polgárára kiterjed, akik másik állampolgárságot kívántak szerezni.

A Fico-kormány elsődleges célja az volt, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzetiségűeket elriassza a tömeges állampolgárság-szerzéstől, ugyanakkor tisztában volt vele: ez 'járulékos veszteséggel' jár majd, hiszen szlovák nemzetiségűek is elveszítik majd szlovák állampolgárságukat.

Valóban kevés magyar kérvényezett

Célját el is érte, a 'járulékos veszteségek' azonban a vártnál nagyobbak lettek – elemezte Lancz. Mára majdnem ezer személy vesztette el állampolgárságát, ebből azonban csak 5 %, kb. 50 fő az, aki a magyar állampolgárság miatt veszítette el a szlovákot, a többi nagy valószínűség szerint szlovák nemzetiségű volt, akik főként a cseh és a német állampolgárságért cserébe voltak kénytelenek megválni a szlováktól.

Felmerül a kérdés, hogy milyen kormány az, ami hagyja, hogy külföldre látogató, vállalkozó kedvű, s akár visszatérni szándékozó polgárai elveszítsék állampolgárságukat? - mutatott rá a szakértő, hozzátéve: nem csoda, hogy időről-időre napirendre került a téma. Több parlamenti párt is próbálta megoldani a problémát, valamelyik a szigorítás teljes eltörlésével, mások egy olyan cinikus megoldással, amely csak a többségében szlovák nemzetiségűeknek adta volna az állampolgárságot (járulékos veszteségek megszüntetése), a magyar állampolgárságot megszerzőknek nem.

Voltak illúziók, de gyorsan eltűntek

Lancz elmondta: az első Fico-kormány után 2010 őszén pozícióba kerülő Radičová vezette jobboldali koalíció idején még voltak olyan illúziók, hogy eltörölhető a szigorú törvény és a korábbi állapot visszaállítható. A koalíció azonban nem volt alkalmas rá, hogy ezt megvalósítsa, a parlamentben megbukott ennek ügye, majd maga a kormány is. Ettől még kiábrándítóbb jelenség azonban, hogy a jobboldali kormánykoalíciós pártok többsége a jobboldali kormány bukását követően már nem a szigorítás teljes eltörlését támogatta, hanem az említett cinikus verziót.

A 2012-től újra kormányzó Smer Lancz szerint ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. 'Presztízskérdést csinálnak abból, hogy az általuk szigorított törvényhez a módosítás is az ő soraikból kerüljön ki, méghozzá a cinikus változata.' A cél nyilvánvaló volt: a 'járulékos veszteséget' jelentő szlovák nemzetiségűek számára gyorsabbá és egyszerűbbé tenni az állampolgárság visszaszerzését.

Csak meglett a kiskapu

2015. februárjában életbe lépett a rendelet, mely a törvény azon pontját konkretizálja, mely szerint különleges ok megléte esetén a szlovák állampolgárság különlegesen kedvezményesen adható meg: az állampolgársági kérvény akár egy napos jogszerű szlovákiai tartózkodást követően benyújtható és a kérelem gyorsan elbírálható.

Az említett törvényrész Lancz szerint nagyon általánosan fogalmaz, a kormány pedig ezt kihasználva a saját szájíze szerinti tartalommal töltötte meg a hozzá tartozó rendeletet. A törvény többek közt olyanok számára biztosítja a különleges kedvezményt, akik esetében ' ez a Szlovák Köztársaság érdekében áll'. A konkretizáló rendelet szerint ebbe a körbe tartozik például az is, aki'korábban szlovák állampolgár volt'.

A szándékolt céllal összességében nincs gond – magyarázta a Jogsegélyszolgálat munkatársa -, a probléma az, hogy egy rendeletnek a törvény végrehajtását kellene segítenie, ez azonban túlterjeszkedik azon, gyakorlatilag átírja a törvényt és 'sunyi módon' a törvényhozó helyett próbál finomítani a túl szigorúra sikerült szabályozáson.

A fentitől nagyobb probléma, hogy rendelet egy másik pontja szerint a kedvezményes szlovák állampolgárért folyamodó kérvényeket elbíráló a belügyminiszternek olyan körülményeket kell figyelembe vennie a döntéshozatalkor, amelyeknek egyrészt nincs a törvényben háttere, másrészt a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarok kiszűréséhez biztosít eszközt:

A: mik voltak a szlovák állampolgárság elvesztésének okai,
B: a külföldi állampolgárság megszerzésének módja és feltételei, különös tekintettel arra a feltételre, hogy a külföldi állampolgárság megszerzésének időpontjábanszükség volt-e a külföldi államban bejegyzett lakhelyre vagy sem.

Ezek együtt eszközt biztosítanak a miniszternek ahhoz, hogy a magyar állampolgárságot megszerzett szlovákiai magyarok esetében elutasíthassa majd a kérelmet, hiszen nekik nem volt szükségük bejegyzett lakhelyre a magyar állampolgárság felvételekor. Ugyanakkor az egyéb állampolgárságot megszerzőknek - döntő többségük szlovák nemzetiségű - rendelkezniük kellett külföldi lakcímmel, mikor megszerezték más ország állampolgárságát. Ez utóbbiaknak tehát a miniszter 'gond nélkül' visszaadhatja az állampolgárságot.

Elemzik a lehetőségeket
A Jogsegélyszolgálat az új rendelet alapján előállt helyzetben is nyújt tanácsot. Jelenleg vizsgálják a rendelet összefüggéseit, s annak lehetőségeit, hogy a hozzájuk forduló személyeknek hogyan segítsenek – mondta el Lancz, a Rádió Orient érdeklődésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése