Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. December 10. 15:11, hétfő | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szerbiában tizenöt év börtönre ítélték a balkáni kokainkirályt

Szerbiában tizenöt év börtönre ítélték a balkáni kokainkirályt

Tizenöt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szervezett bűnözést vizsgáló különleges belgrádi bíróság a \"balkáni kokainkirályként\" ismert Darko Saricot hétfőn.

A 49 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Az ítélet szerint Darko Saric egy bűnszervezet vezetőjeként 2008-ban és 2009-ben Kolumbiából, Argentínából és Uruguayból juttatta a drogot Nyugat-Európába.

Saricot 2015-ben első fokon húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám ezt később a fellebbviteli bíróság megsemmisítette, mert úgy ítélte meg, hogy az illetékes belgrádi bíróság hibázott, amikor nem a 2005-ben elfogadott, enyhébb büntetési tételeket tartalmazó szerb büntető törvénykönyv szerint szabta ki a büntetéseket, hanem az új, 2009 óta létező, súlyosabb büntetési tételeket tartalmazó jogszabály szerint. Saric ugyanis még az előző Btk. hatálya idején követte el a bűncselekményeket, és a büntetőjogi alapelv szerint az enyhébb büntetési tételt kellett volna kiszabni. Ezért új eljárást rendeltek el. Míg az ellene felhozott vádakért az új Btk. szerint 20 év letöltendő börtönbüntetés járna, a régi szerint 15 év a legsúlyosabb kiszabható büntetés.

Darko Saric 2014-ben adta fel magát, de mindvégig ártatlanságát bizonygatta.

Az úgynevezett Saric-klán több tagját is elítélték, a legkisebb büntetés hat hónap letöltendő börtönbüntetés volt, míg a legsúlyosabb 15 év, amelyet Saricon kívül a szökésben lévő Goran Sokovicra szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Darko Saric neve 2009 októberében vált ismertté, amikor arról tudósított a szerbiai sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében. A következő évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról írt, hogy Saric és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése