Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 05. 11:50, kedd | PR

Szép kert záloga a megfelelő locsolás

Szép kert záloga a megfelelő locsolás

A legmelegebb hónapokban különösen szükséges a növények rendszeres vízpótlása a kertben. Egy növény vízigénye függ a fajtájától, speciális tulajdonságaitól, de éppúgy a föld minőségétől és az időjárástól is.

Milyen eszközökre van szükségünk?

Nagy odafigyeléssel mindig lehet zöldellő és egészséges kertünk. Ehhez nemcsak a kert adottságainak megfelelő növényeket kell telepítenünk, ültetnünk, hanem nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő locsoló eszközök kiválasztására és a rendszeres öntözésre.

Ha kisebb méretű a kertünk, akkor elegendő a kerti csapra csatlakoztatni egy kerti locsolót, kiválasztani a slaghoz megfelelő locsolófejet és már kaphatják is a vizet a virágok, bokrok. Egy állítható szórófej segítségével a gyepet is könnyebb locsolni.



Ha közepes vagy nagy kertünk van, akkor lehet, hogy hamar elegünk lesz a napi rendszerességű kézi locsolásból. Bár sokan vannak, akiknek ez kikapcsolódást jelent, lehet, hogy egy öntözőrendszer megtervezésével sok-sok órát spórolunk meg az életünkből.

Hogyan és mikor locsoljunk?

Ügyeljünk rá, hogy a víz ne folyjon át túl gyorsan a növény föld alatti részein, inkább locsoljunk lassan, enyhébb sugarú vízzel, hogy mélyebben is átnedvesítsük a földet, azaz a növény gyökeréig is eljusson a nedvesség. A nagy nyomás ugyanúgy károsíthatja a növényeket, mint a túl sok vagy a túl kevés víz.

Akkor locsoljunk, amikor kisebb a párolgás, tehát inkább a kora reggeli vagy az esti órákban öntözzük növényeinket. Ha locsolókannával vagy tömlővel öntözünk, figyeljünk rá, hogy közvetlenül a növény tövéhez juttassuk a vizet. Ez egyrészt gazdaságos, másrészt hatékony megoldás.



Esővíz és esőzés

Ne feledkezzünk meg az esővíz tárolásáról! Ha nincs lehetőségünk vizet szivattyúzni ásott vagy fúrt kútból a kertünkben a locsoláshoz, akkor nagy hasznunkra lesz az összegyűjtött esővíz. Vannak növények, amelyek kifejezetten hálásak lesznek érte.

Ha relatíve sok eső esik, akkor csak utánöntözésre van szüksége kertünknek, de akkor is célirányosan, hogy a gyökerek kapjanak elengedő vizet. Sajnos egyre jellemzőbb a nyarakra a hőség és szárazság. Ezért, ha nagyon meleg van, kétszer, sőt háromszor is locsolhatunk egy nap, de ügyeljünk rá, hogy azt ne a tűző napsütésben tegyük. Ezzel elkerülhetjük a párolgás veszélyét, és azt, hogy megégjenek a növények levelei, ha véletlenül nedvesek lesznek.

Öntözőrendszerek telepítése

A legmodernebb és kényelmesebb megoldás az automata öntözőrendszer kiépítése kertünkben, melyet az épp aktuális igények szerint programozhatunk be. Ha épp a megérdemelt nyaralásunkat töltjük, a rendszer akkor is locsol magától, nem kell szívességet kérni a szomszédoktól. Sőt az időjárás függvényében is lehet állítani az öntözés gyakoriságán.

Ha pedig fenntarthatóbban és víztakarékosan szeretnénk öntözni kertünket, akkor számunkra a csepegtető öntözőrendszer kialakítása a legjobb megoldás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat