Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 13. 11:47, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József, fotó: Takácsné Jakabos Laura

Szent Jakab útján

Szent Jakab útján

A Dombóvári Herbárium februári találkozóján megtelt a Helytörténeti Múzeum legnagyobb terme köri tagokkal és érdeklődő vendégekkel.

Ezúttal Takácsné Jakabos Laura tartott vetítéssel színesített élménybeszámolót.

Laura a múlt év nyarán lányával gyalogolta végig a Szent Jakab zarándokutat, másik nevén az El Caminot. A hosszú út megtételéhez a megfelelő testi-lelki erőnléten túl alapos és jól megtervezett felkészülés kellett. Például az öt hétre szükséges személyes holmiknak el kell férni egy alig tíz kilós hátizsákban, és azt bizony mindenkinek magának kell cipelni hegyen-völgyön, kánikulában. Elmondta, hogy a helybéli emberek segítőkészek, barátságosak a zarándokokkal. Az egyszerű, de kulturált szálláshelyeken a világ minden tájáról érkező embereket mintegy kis családdá kovácsolt össze a közös cél. A csodálatos tájak, lenyűgöző szépségű épületek feledtették az olykor embert próbáló útszakaszok nehézségeit. Az út vége Finisterre, ahol a megfáradt vándor hagyományos rítussal: a tűz és víz erejével fejezi be testi-lelki megtisztulását. Elégeti egy ruhadarabját, megmártózik az Atlanti-óceán habjaiban és megnézi a naplementét.

A jelenlévők kellemes zenei kíséret mellett tekinthették meg az úton készült filmeket, csodálatos fotókat. A Szent Jakab Zarándok-út jelzője s egyúttal jelképe a Szent Jakab kagyló, - ismertebb nevén a fésűkagyló. (Egy történet szerint a Schell szállítóvállalat egykori igazgatója is végigjárta az El Caminot és 1901-től ennek emlékére választotta vállalata logójának a fésűkagylót, színét - a vörös-sárga nemzeti színeket - pedig a spanyolok iránti tisztelete jeléül.)

A témához kapcsolódóan pedig ez alkalommal a Szent Jakab füve volt a hónap növénye. A régi időkben vérzéscsillapításra, sebgyógyításra alkalmazott növényt erős hatóanyaga miatt már nem ajánlják házi használatra. Jó tudni, hogy ez az igen elterjedt, mérgező gyomnövény ártalmas lehet a legelő állatokra. Májkárosító hatása miatt különösen a lovakra veszélyes.

A Dombóvári Herbárium beszélgetéssorozata márciusban is folytatódik, többek közt a kiskert tulajdonosoknak hasznos tavaszi jó tanácsokkal. A csoport nyitott, szívesen lát minden érdeklődőt március 7-én, pénteken 16.30-tól a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.