Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 17. 11:14, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Széleskörű egyeztetés a megye Integrált Területi Programjáról

Széleskörű egyeztetés a megye Integrált Területi Programjáról

Területfejlesztési Konferenciára hívta a megyei önkormányzat a települések vezetőit. Kedden délelőtt a Vármegyeházán került sor a megye Integrált Területi Programjának bemutatására.

A megyei önkormányzati hivatal területfejlesztési szakemberei a dokumentum ismertetésén túl, az előkészítő munkáról és a jövő fejlesztési feladatairól is beszámoltak. A konferenciát megelőző hetekben a Közgyűlés elnöke és alelnöke – a hivatal fejlesztési munkatársaival együtt – valamennyi járásközpontot illetve települést személyesen is felkeresett.

Fehérvári Tamás köszöntötte a települési önkormányzatok képviseletében résztvevőket, majd kijelentette: a Közgyűlés április 30-i ülésén fogadhatja el a megye rövidtávú célkitűzéseit tartalmazó fejlesztési dokumentumot, a Tolna Megyei Integrált Területi Programot (ITP). Ezt követően, várhatóan nyáron nyílnak meg a pályázati lehetőségek, és ősszel kezdődhet meg az elképzelések konkrét megvalósítása. Mint elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 27 milliárd forint érkezik a megyébe. Örömét fejezte ki, hogy a települések számos projektötlettel keresték fel a megyei önkormányzatot. Aktivitásukat támasztja alá, hogy egyes fejlesztési irányvonalak mentén valóságos ötletdömping jelenik meg. Az elnök az együttműködés folytatására kérte az önkormányzatok vezetőit, majd megjegyezte: a megyei önkormányzat továbbra is segítő szándékkal, és szakértelmének készséges biztosításával fordul a települések felé.

A konferencián részt vett Dr. Gábor Ferenc, a megyei önkormányzati hivatal április elsejével kinevezett főjegyzője is. Beszédében kijelentette, igazán fontos számára, hogy továbbra is Tolna megyében végezheti munkáját, immár önkormányzati területen, együttműködésben a településekkel. Emlékeztetett: Tolna megye óriási lehetőség előtt áll, ugyanis soha ennyi forrás nem érkezett még az országba. Közös felelősségnek nevezte a források felhasználását, és célkitűzésként fogalmazta meg, hogy ezek az összegek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban álljanak rendelkezésre, Tolna megye és a települések gyarapodásának érdekében. Ígéretet tett a jelenlévőknek, hogy az önkormányzati hivatal minden esetben segíteni fogja fejlesztési elképzeléseik megvalósítását.

A megye területfejlesztési referensei, Bán Róbert és Rácz Petra a tervezési feladatokról, illetve a Program részleteiről tartottak előadást. Prezentációjukban szó esett arról is, hogy a megye szereplőivel folytatott egyeztetések, és a gondosan összegyűjtött projektjavaslatok megfelelően hozzájárultak a helyzetfeltáró munka megalapozottságához. 2012-ben kezdődött meg a felkészülés a 2014-20-as uniós fejlesztési ciklusra, ennek tükrében pedig az elmúlt 3 évben elkészültek a megye hosszú,- közép,- és rövidtávú célkitűzéseiről szóló dokumentumok is. A területfejlesztési szakemberek által bemutatott ITP 6 fő célkitűzést fogalmaz meg (1. Fenntartható gazdaság- és turizmusfejlesztés, munkahelyteremtés 2. Közlekedésfejlesztés 3. Környezeti fenntarthatóság elősegítése 4. Közintézmények fejlesztése 5. Élhető települések 6. Lakossági együttműködések, civil kezdeményezések elősegítése).

Naszvadi Balázs területfejlesztési osztályvezető a TOP forrásainak megnyitásáról, lehívásáról és felhasználásáról tájékoztatott. Hangsúlyozta, hogy a települések projektjei a TOP prioritásaihoz illeszkedve valósulhatnak meg a legnagyobb eséllyel. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy a megyei önkormányzat készen áll az önkormányzatok projektjeinek menedzselésére is. A pályázási folyamatra utalva emlékeztetett: a beérkezett elképzelések közül a legjobbak kerülnek kiválasztásra és támogatásra. Vázolta az elkövetkező hónapok fontosabb dátumait, és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy immár egy megújult internetes felület áll a pályázók rendelkezésére, amely integrálja a hazai és az európai uniós pályázati rendszereket, megkönnyítve és egyszerűsítve a támogatási kérelmek benyújtását. Mint elmondta, egyetlen online felületen (http://palyazat.gov.hu/) minden információ elérhető a 2014-20-as uniós fejlesztési ciklussal kapcsolatosan.

Az előadásokat követően fórum vette kezdetét, a felvetésekre Naszvadi Balázs adott tájékoztatást. Szó esett arról is, hogy a jelenlegi uniós ciklus során az általános településfejlesztési projektek 100 százalékban finanszírozva lesznek. Önerőre csak egyes gazdaságfejlesztési projektek esetében lesz szükség.

Ribányi József, a megyei Közgyűlés alelnöke zárta a konferenciát, egyben kijelentette: a települési projektek tervezése során fő szempontként kell érvényesülnie a komplex gondolkodásmódnak. Egymást kiegészítő projektekre és együttműködésre van szükség, hiszen egy több szereplős elképzelés nagyobb társadalmi haszonnal bír, így jóval esélyesebb a megvalósulása is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.