Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Március 01. 08:52, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Szakmai fórumra várták a mezőgazdászokat Dombóváron

Szakmai fórumra várták a mezőgazdászokat Dombóváron

Eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar gazdák előtt.

Szakmai fórumra invitálta a mezőgazdászokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, melyet Dombóváron tartottak péntek délután az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán.

Naszvadi Endre Zoltán a Dombóvári Gazdakör elnökeként köszöntötte a vendégeket, majd Pintér Szilárd, Dombóvár város polgármestere osztotta meg gondolatait. Elmondta, bízik Tolna megye megerősödésében az agrárium vonatkozásában is, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy a jövőbeni lehetőségek mentén minél több olyan beruházást valósítsanak meg, amely kedvez a foglalkoztatás növekedésének. Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke kiemelte, hogy a 2022-es esztendőben is számíthatnak a gazdák az egységes kérelmek beadása kapcsán a szervezetre és felhívta a figyelmet a 2022. május 20-ra tervezett kamarai választásokra.

A 2023-tól érvénybe lépő stratégia kiemelt támogatási rendszerével kapcsolatban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke többször is hangsúlyozta, hogy eddig nem látott forráslehetőségek nyílnak meg a magyar gazdák előtt, amelyek óriási felelősséget is jelentenek. Magyarországon egyedülálló társfinanszírozási folyamat indulhat el.

A kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós vidékfejlesztési források mellé. Így 2027-ig a II. pillér esetében ezáltal több mint 4300 milliárd forintnyi, az I. pillér esetében pedig mintegy 3300 milliárd forintnyi forrás felhasználást tesz lehetővé a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére. Erre korábban nem volt példa az Európai Unióban.

A Nemzeti Agrár Kamara és az Agrárminisztérium hatékony együttműködésének köszönhetően a KAP Stratégiai Tervet határidőre beadták, várhatóan a nyár folyamán elfogadják, és 2023. január 1-jével elindulhat a program. Ennek azért van jelentősége, mert így elég idő áll a magyar gazdák rendelkezésére a felkészülésben, tájékozódásban – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs.
Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, 2010 óta látványos emelkedés volt tapasztalható az agrárgazdaságban, amely köszönhető a támogató politikának is. Olyan kormánnyal tudnak együtt dolgozni, amelynek nem csak a szavak szintjén fontos a vidék. Az elmúlt egy évben 1500 milliárd forint forráskihelyezés történt, melyből 900 millió forintot fordítottak a gazdák fejlesztésekre.

A magyar kormány elkötelezetten épít a magyar agráriumra. A megújuló vidék, megújuló agrárium elnevezésű programjuk keretében új, prosperáló gazdaságot szeretnének létrehozni. Az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődésre építenek. A jelenlegi gazdasági helyzetben a stabilitás és a kiszámíthatóság megteremtésén dolgoznak. Legfőbb céljuk a vidéki gazdaság és foglalkoztatás és a hazai élelmiszer-termelés megerősítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!