Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabad a vásár Ukrajnában

Szabad a vásár Ukrajnában

Ukrajna a vilniusi csúcstalálkozón november végén társulási és szabadkereskedelmi megállapodást írhat alá az Európai Unióval. Magyarország „teljes mellszélességgel” támogatja a dokumentum aláírását és örvendetesnek tartja, hogy az paktum útjában álló Julija Timosenko-ügy kérdésében körvonalazódik a megoldás – mondta el Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, Budapesten.

Ukrajna európai integrációjának mérföldköve a vilniusi csúcs, melyen nagy valószínűséggel Moldovával és Grúziával egyetemben aláírja az Európai Unióval a szabadkereskedelmi megállapodást. A Transzatlanti biztonsági architektúrának megkerülhetetlen tényezője egy független, erős Ukrajna, ez az oka Magyarország határozott támogató magatartásának – szögezte le Németh Zsolt.

Ukrajnával való kétoldalú kapcsolataink szerteágazóak és virágzóak: gazdasági, határmenti és kisebbségi vegyes bizottságok működnek a két ország között, valamint energetikai együttműködés is zajlik – ismertette. A hét folyamán Németh Zsolt Kárpátaljára látogat, ahol találkozik a megyei adminisztráció vezetőjével, Olekszandr Ledidával és a megyei tanács vezetőjével, Ivan Balogával. A látogatás apropója, hogy Kárpátalja Megye és a Magyar Külügyminisztérium között megkötött Keleti Partnerségi megállapodás fejlesztései hamarosan befejeződnek.

A parlamenti államtitkár ismertette, hogy másfél év alatt 56 olyan fejlesztést hajtottak végre, mely kulturális, oktatási, közművelődési intézmények felújítását jelentette. A két ország egy-egy millió dollárral támogatta a beruházásokat. „Nincs olyan magyarok lakta járás, mely ne részesült volna valamilyen formában intézményi felújításban” – húzta alá.

A fejlesztések során a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tetőcserép cserét végeztek, megtörtént a nyílászárók cseréje, s a külső homlokzat felújítása is. A Beregszász központjában található 6000 négyzetméteres intézmény a Magyar Állam stratégiai partnere.

Magyarország folytatni szeretné ezt az együttműködést – ismertette Németh Zsolt. A jövőbeli tervek középpontjában a beregszászi Állami Levéltár felújítása áll, mely tekintélyes oklevélanyagot őriz, s hozzávetőleg egy évet fog igénybe venni rekonstrukciója.

Újságírói kérdésre Németh elmondta, ha Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodása aláírásra kerül, segíti a magyar termékek 50 milliós ukrán piacra való bejutását, s elmélyíti a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. A szabadkereskedelmi megállapodás fő jelentőségét az államtitkár abban látja, hogy Ukrajna döntött az európai szabadkereskedelem és az orosz vámunió között.

A Vilniusi Csúcstalálkozót nagyfokú nemzetközi figyelem övezi, melyen Ukrajna mellett Moldova és Grúzia is véglegesíteni kívánja szabadkereskedelmi megállapodását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése