Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 15. 15:05, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Spanyolország fenntartja, hogy augusztus végére 70 százalékos lesz az átoltottság

Spanyolország fenntartja, hogy augusztus végére 70 százalékos lesz az átoltottság

Spanyolország továbbra is fenntartja célkitűzését, hogy augusztus végére eléri a 70 százalékot a lakosság koronavírus elleni átoltottsága

- hangsúlyozta Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban. A tárcavezető azután nyilatkozott erről, hogy más európai országokhoz hasonlóan a nap folyamán Spanyolországba is megérkezett a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinája, ám a leszállított 146 ezer adaggal mégsem kezdik meg az oltást.

A spanyol kormány kivárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit, miután ennél az oltóanyagnál is hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

Carolina Darias szerint amennyiben az EMA a brit-svéd vakcinához hasonló állásfoglalást tesz közzé az amerikai oltóanyagról is, akkor azonnal szétosztják a tartományok között a vakcinákat, és a 70-79 év közöttiek beoltására használják fel.

Bejelentette: Spanyolország ebben a negyedévben az eddig tervezettnél 4-5 millió adaggal több védőoltást kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából az Európai Bizottság legújabb megállapodásának köszönhetően.

A miniszter ismertetése szerint továbbra is lassan, de fokozatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés terjedése. A járványügyi helyzet viszont nem egységes, hét tartományban és a két észak-afrikai autonóm városban az országos átlag feletti a fertőzöttek aránya.

Az elmúlt egy napban több mint ötezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám meghaladta a tízezret. A halálos áldozatok száma 265 volt az utóbbi egy hétben, a járvány kezdete óta 76 756 ember hunyt el.

Carolina Darias szerint aggodalomra ad okot egyes tartományokban az intenzív osztályokon kezelt Covid-betegek aránya is. Míg az országos átlag 21,56 százalék, addig Madridban 41, Katalóniában 38, La Riojában pedig 37 százalékos az intenzív ellátás igénybevétele.

Spanyolország eddig 13,59 millió adag vakcinát kapott, mindkét dózist 3,18 millió embernek adták be, ami a beoltandó felnőtt lakosság 7,8 százalékát, illetve a teljes lakosság 6,7 százalékát jelenti.

Címkék: oltás, Spanyolország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.