Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 26. 08:14, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Tilinger Sándor

Sikerrel zárultak az Ars Sacra fesztivál és a Kulturális Örökség Napjainak dombóvári programjai

Sikerrel zárultak az Ars Sacra fesztivál és a Kulturális Örökség Napjainak dombóvári programjai

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület, a Dombóvári Római Katolikus Plébánia és a Dombóvári Evangélikus Gyülekezet szervezésében zajlottak a programok.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület, a Dombóvári Római Katolikus Plébánia és a Dombóvári Evangélikus Gyülekezet szervezésében zajlottak az Ars Sacra fesztivál és a Kulturális Örökség Napjainak dombóvári programjai.

2014. szeptember 20-án szombaton a Nyitott Templomok Napján, a
Dombóvári Evangélikus Templomban várták az érdeklődőket. A templom, valamint az 2014-ben készült oltárkép, Lajta Gábor Emmausi vacsora című alkotásának bemutatására került sor. Szabó Szilárd lelkész köszöntője, bevezető gondolatai után felolvasta az Emmausi vacsora történetét, ezt követően Lajta Gábor festőművész mesélt a bibliai témához kapcsolódó gondolatairól, az alkotói folyamatról, a kompozíció sajátosságairól, a képen látható személyek, Jézus, a tanítványok, a szolgáló lány jelentőségéről, a kenyértörés pillanatának üzenetéről. Ezt követően kötetlen beszélgetés kezdődött a festőművész és a megjelentek között.
A nap további részében a Dombóvári Nagyboldogasszony Templomban Takács Istvánné nyugalmazott gimnáziumi tanár, helytörténész tartott előadással egybekötött tárlatvezetést.
A jelenlévők képet kaphattak a magyarországi templomok kialakulásáról, az évszázadokkal korábbi és a mai életben betöltött szerepükről, megismerhették Újdombóvár és a vasutas telep történetét, az Esterházyak, a vasút és Saguly Károly vasútépítő mérnök jelentőségét. Megismerhették az idén 80 esztendős Nagyboldogasszony Templom építészeti elemeit, struktúráját, annak szakrális tereit, külső és belső díszítésének művészeti elemeit. A helytörténész bemutatta a templom tervezőjét, Fábián Gáspárt, az üvegablakokat és a kazettás mennyezetet alkotó művész Leszkovszky György, valamint a freskókat készítő festőművész, Bernát János életútját. Ismertette a templom építését támogató közösségek, egyházi méltóságok (Fehérvári József plébános, Virág Ferenc püspök, Kocsis László plébános, papköltő, stb.), valamint magánszemélyek nélkülözhetetlen szerepét a templom megépítésében és későbbi működésében.
A jelenlévő hallgatóságot az előadás múltidéző hangulatából a megszólaló harang zökkentette vissza a valóságba.

Szeptember 21-én vasárnap este a Kapos Kórus és a Helmut Brook Blockflöte Együttes várta a zenekedvelőket a Dombóvári Nagyboldogasszony Templomban.
Kutas Attila plébános köszöntője után a Pápai István vezette blockflöte együttes kezdte a koncertet, majd a Kapos Kórus énekelt egyházzenei darabokat. Gluck, J.S. Bach, G.F. Handel, Mendelssohn, Kodály Zoltán, csak néhány név az est folyamán felzendülő művek szerzői közül. A fantasztikus koncertet a közönség hosszú tapssal jutalmazta, megköszönve a zenei élményt, amit a két fellépő nyújtott.

Szeptember 22-én hétfőn 17:00-kor szakrális kiállítás nyílt a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben helyi- és elszármazott képzőművészek alkotásaiból.
Gáspár Boldizsár kántor egyházi énekkel köszöntötte a szép számban megjelent hallgatóságot, megalapozva az est hangulatát. Ezt követően Müller Ádám múzeumvezető mondott néhány gondolatot a fesztivál dombóvári programjairól. A kiállítást Katatics Zsuzsa művész-tanár, a kiállítás kurátora nyitotta meg, s a hagyományos megnyitóktól eltérően a kiállításon az alkotók, művészek beszéltek a szakralitásról. Arról, hogy ki, mit ért e fogalom alatt, miként jelenik meg a szakralitás a művészetükben, hogyan látják az idősebb-, a fiatal művészek a XXI. századi ember viszonyulását, attitűdjét a témához. Milyen hatások, impulzusok érik az alkotót, mennyire határozza meg a lelki állapot a művek születését, és hogy melyek azok a gondolatok, eszmék, fogalmak, amelyek közösek, korosztálytól, a különböző életutaktól, alkalmazott technikától függetlenül. A hit, a remény, az egyéni üzenetek megfogalmazása a műalkotásokon keresztül, melyeket kellő nyitottsággal fogadva egy kisebb vagy akár nagyobb közösség közös értékeivé, közkinccsé válhatnak.
KIÁLLÍTÓINK: †Ambrus Sándor, Czétány Lászlóné, Deák Attila, †Durczy Balázs, Gelencsérné Szili Márta, H. Szita Veronika, Mészárosné Fodor Klára, Őri Gábor, Papp Gabriella, Péterfi Katalin, Rápolti Enikő, Tilinger Sándor, Varga Gábor, Virág Kristóf.
A kiállítás november 3-ig látogatható, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Köszönjük a Dombóvári Római Katolikus Plébánia és a Dombóvári Evangélikus Gyülekezet közreműködését, a Dombóvári Művelődési Ház, Farkas János, Tóth Ada Eszter intézményvezető segítségét, a Kapos Kórus és a Helmut Brook Blockflöte Együttes szereplését, Lajta Gábor festőművész, Takács Istvánné helytörténész előadását, Katatics Zsuzsa művész-tanár közreműködését.

Találkozzunk jövőre is az Arsa Sacra fesztvál és a Kulturális Örökség Napjainak programjain!

Köszönettel a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.