Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Szeptember 23. 14:29, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Rákóczi-túróssal vár a Desszert Ünnepen Dombóvár

Rákóczi-túróssal vár a Desszert Ünnepen Dombóvár

A Kapos menti Gasztrokulturális Fesztiválon az eredeti recept alapján készült Rákóczi-túrós népszerűsítése mellett Rákóczi János mesterszakácsról is megemlékeznek szeptember 27-én és 28-án Dombóváron és környékén.

A kétnapos rendezvényen Vojtek Éva tortalapát-gyűjteménye, Kozák Éva fazekasedényeiből álló válogatás, valamint a Döbröközi Hagyományőrző Néptáncegyüttes előadása várja az érdeklődőket - hangzott el a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Szeptember 27-én az országmárka, a turizmus és a gasztronómia kapcsolatáról lesz szó a Hungarikum Szövetség Hungarikum Akadémiája kihelyezett ülésén, és kiosztják a szövetség Premium Hungaricum különdíját: egy vadászkürtöt, amelyet az első országos desszertborverseny győztese érdemelhet ki.
Lesz országos desszertverseny, amelyen fiatal cukrászok hagyományos recept alapján készítik el a Rákóczi-túróst.
A rendezvény célja többek között, hogy megemlékezzenek az 1897-ben született Rákóczi János mesterszakácsról, valamint hogy a cukrászatot népszerűsítsék.
Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségével elkezdett kutatások során előkerült a lepény eredeti receptje is. A sütemény legfontosabb alapanyaga a magyar rögös túró. Emellett lisztből, tojásból, cukorból, kajszi- vagy ribizlilekvárból és aszalt szőlőből készítik.
"A múzeum és a szervezők segítségével azon dolgozunk, hogy a Rákóczi-túrós tradicionális magyar termék legyen" - hangsúlyozta a mestercukrász.
Dr. Kriston-Vizi József etnográfus, a fesztivál egyik szervezője elmondta, hogy a rendezvényen a Dombóvár és Dalmand térségéről szóló monográfiát is bemutatják. Az esemény célja a Rákóczi-túrós népszerűsítése mellett Dombóvár és környéke helyi értékeinek megismertetése - hangsúlyozta.

Címkék: Desszert Ünnep

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.