Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 06. 15:42, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Piszkos örökségünk: Alsóhetény ma!

Piszkos örökségünk: Alsóhetény ma!

„A régészeti lelőhelyek, védett épületek és területek állagának óvása, állapotuk figyelemmel kísérése és az észlelt gondok megoldásában való aktív részvétel….”

– ez is olvasható többek között az 1984-ben alakult Dombóvári Városszépítő és Városvédő – immár – Közhasznú Egyesület Alapszabályában.
Ennek szellemében tett ezen a hétvégén önkéntes örökségvédő őrjáratot Németh Richárd tagtársunk s néhány barátja, akit ma, május 4-én délután magam is elkísértem a Dombóvárhoz közeli Alsóheténybe (Kapospula község része). Ezúttal a Dr. Tóth Endre régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és több száz dombóvári és környékbeli diák s felnőtt összefogásával 1981 és 1994 között folytatott feltáró és kutatómunka helyszíne: a legendás késő római kori logisztikai célú erőd dél-nyugati bejáratához közeli gazdasági területet szemléztük.

Megdöbbentő látvány fogadott: az Alsóheténytől Nak felé vezető betonútról leágazó, avval egy darabig párhuzamosan futó poros úton és közvetlen közelében hosszan felelőtlen és környezetszennyező emberek barbárságának nyomaival találkozhattunk.
A frissen zöldellő bokrok alján hosszan építési törmelék-kupacok, állati piszokkal teli szemetes zsákok, felszámolt háztartás maradék darabjai hevernek szanaszét. Legszörnyűbb egy, az útra s a közeli vetésbe dobott, kizsigerelt vaddisznó maradványai; műanyag zsákba gyömöszölt testrészeitől néhány méternyire az elejtett állat feje oszladozott a zsendülő vetésben!
A múzeumpártoló, fizikai munkájával s számos értékes adományával már eddig is segítőkészségről bizonyságot adó Németh Richárd vállalja, hogy segítőivel együtt a napokban összegyűjtik a hulladékot,- már csak annak a közeli elszállítását kellene „valakinek” elvállalni. Ébresztő, – elsősorban - alsóhetényi és kapospulai polgártársak!

szöveg és kép: dr. Kriston Vízi József
múzeumvezető, örökségvédő

Címkék: Alsóhetény, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.