Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Október 20. 08:00, vasárnap | Helyi

„OperaKalandunk”

„OperaKalandunk”

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója részt vett a Magyar Állami Operaház OperaKaland című programjában.

A program célja:
• a nemzet kincseinek megismertetésével a nemzet egységének megélése
• a kulturális kínálatnak a köznevelési rendszer általi befogadhatóvá tétele
• a kulturális alapellátás modelljének kidolgozása
• valamint az opera és a közgyűjtemény-pedagógia műfajának diákokkal és pedagógusokkal történő megismertetése

Az OperaKaland az opera műfajának diákok körében történő népszerűsítése érdekében 2013 májusában indult. Egy évvel később fővárosi közgyűjtemények is csatlakoztak a programhoz, s ezzel az OperaKaland valódi KultúrKalanddá bővült. 2014 májusában az Erkel Programiroda kezdeményezésére az OperaKaland résztvevői előtt megnyíltak egyes múzeumok, könyvtárak és a Levéltár kapui is. A 2014. őszi KultúrKalandon, vagyis közgyűjtemény-pedagógiai foglalkozásokon mintegy 3000 diák vett részt.

Október 15-én a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója 5 kísérőtanárral Budapestre utazott; s délelőtt a Nemzeti Múzeumban a Hadba hívó - reformkor és forradalom, A koronázási palást, valamint a Seuso-kincsek című kiállításokat tekintették meg, és a Ráth György-villa Iparművészeti Múzeumban Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy! lakberendezés a századfordulón című kiállításra vezette be a múzeumpedagógus játékosan a fiatalokat.
Ezek után városnéző kiránduláson vettek részt: sétáltak a Duna-parton, hajóztak a Dunán, sétáltak a Kossuth téren, ahol megcsodálták az Országházat, és felfedezték a tér sokszínűségét, szépségét. Metrózva, villamosozva ismerkedtek a fővárossal. A nap tetőpontját, koronáját az Erkel Színházban Erkel Ferenc nemzeti operája, a Hunyadi László jelentette.
A tanulók már hetekkel előtte készültek énekórákon az operalátogatásra. A felkészülést kiegészítette, segítette Csonka Zsuzsanna operaénekesnő, az Opera Nagykövetének 2 órában megtartott felkészítő előadása október 10-én még a színházlátogatás előtt.
Fergeteges hangulat uralkodott az Erkel Színházban, a kiváló szereposztás lenyűgözte a fiatal közönséget, s vastapssal és füttyel jutalmazták egy-egy művész áriáját.
Az előadás utáni beszélgetések biztosítottak minket, tanárokat arról, hogy a tanítványaink operát kedvelő, műértő közönséggé válnak, tehát a kirándulás, a program elérte a célját. Fantasztikus élmény volt.

Nyári Éva

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!