Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Omega 3-al megelőzhető az Alzheimer-kór?

Omega 3-al megelőzhető az Alzheimer-kór?

A számtalan, öregedéssel járó változás között van az agy térfogatának csökkenése is. Jó hír azonban, hogy egy friss tanulmány szerint azoknak, akiknek magas a szervezetükben az omega 3 zsírsav szintje, azoknak nagyobb idős korukban az agyuk térfogatának mérete - írja a Medical News Today.

A tanulmány keretében 1100 posztmenopauzális nőn vizsgálták az omega 3 zsírsav szintjét, emellett MRI vizsgálattal megmérték a nők agyának térfogatát. Nyolc év elteltével újra agyi képalkotó vizsgálat alá vetették, az átlagosan 78 éves résztvevőket.

Azoknak, akiknek kétszer olyan magas volt az omega 3 szint a vérükben, 0,7 százalékkal nagyobb agytérfogattal rendelkeztek. Emellett a legmagasabb zsírsavszinttel rendelkezőknek 2,7 százalékkal nagyobb volt a hippokampusz nevű régió nagysága, ami az agynak azon területe, amely az Alzheimer-kór során még a tünetek jelentkezése előtt elkezd sorvadni.

Omega 3 zsírsavat megfelelő ételekkel: halakkal, olajos magvakkal, tojással, spenóttal, bazsalikommal vihet be a szervezetébe, valamint étrend-kiegészítőkkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: