Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 10. 08:45, szerda | Helyi

Nagy Sándornak ítélték az MME Keve András-díját

Nagy Sándornak ítélték az MME Keve András-díját

Továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 50. évfordulója alkalmából Nagy Sándort, Molnár Zoltánt és Orbán Zoltánt több évtizedes madárvédelmi munkája elismeréséül Schmidt Egon Emlékéremmel tüntették ki.

50 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület!

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án 200 lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre - a Magyar Madártani Egyesületet (MME). Az alapító tagok nagy ambíciókkal indították útjára a szervezetet, talán nem is sejtve, hogy mi mindent fognak elérni fél évszázad alatt.

Az évforduló alkalmából a dombóvári csoportból Molnár Zoltánt, Orbán Zoltánt és Nagy Sándort több évtizedes madárvédelmi munkája elismeréséül Schmidt Egon Emlékéremmel tüntették ki.

A rendezvényen a dombóvári csoport titkára Nagy Sándor több évtizedes munkájáért Keve András-díj elismerésben részesült. (A díj azoknak adományozható, akik az egyesület alapításától kezdve vagy több évtizeden keresztül kitűnő tevékenységet folytattak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működése és szervezése terén. A díjat 5 (10) évenként az Elnökség ítéli oda.

Nagy Sándor - helyi csoport titkára
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj, Keve András-díj
Az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának alapítója, kezdetektől titkára és irányítója.1979-ben került Dombóvárra, 1980-ban alapította a helyi csoportot, akkor csatlakozott a Búvár-klub mozgalomhoz, amiből a helyi madártani csoport, majd az országos ismertségnek örvendő TK Oktatóközpont is kialakult. Négy évtizede végez ornitológiai ismeretekre épülő ismeretterjesztést, öko-szemléletű környezeti nevelést. 1982 és 2020 között madarász sulit vezetett a város oktatási intézményében, ahol 31évig dolgozott. A sulisok országos versenyen elért sikerei az elmúlt évek munkájának bizonyságai. 1984-ben Dél-Dunántúl első madárvártáját avatták Dombóváron, ahol 44 éve szervezi a nyári ornitológiai táborokat.1991-1999 között a KÖM Környezetvédelmi Nevelési Bizottságában az ország általános iskoláit képviselte, nyolc évig tagja volt KKA lap „D” bizottságának, az MME alelnöke volt 2012-2016 között, 12 évig a KOKOSZ elnökségének volt a tagja. 1982 óta vezetője az „Enikő Díjas” „Herman Ottó” Oktatóközpontnak, 1996 óta titkára a „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítványnak. 1994-től 2009-ig szervezte a” Madarak és fák napja” Országos Tanulmányi Versenyt, a verseny döntőjének Dombóvár volt házigazdája. 1999-2004 között akkreditált pedagógusképzést vezetett amdunántúli térség pedagógusainak „Erdei iskolai program szervezése” címen. Több fajvédelmi és madárvédelmi programnak a vezetője – 1980-tól az odú, 1990-től a fehér gólya, 1995-től a gyöngybagoly, 2000-től a fecskeprogramnak. Közel 300 pályázatot írt, megteremtve az általa vezetett civil szervezetek környezeti nevelésének a feltételeit; madárvárta, oktatóközponti terem, ornitológiai gyűjtemény, madárbarát mintakert a belvárosban és a tüskei táborhelyen.

Molnár Zoltán - helyi csoport elnöke
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj
1982 óta MME tag, 1988 óta az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának elnöke. A Pacsmagi Erdei Iskola létrehozásáért és annak működtetéséért kapta a Pro Natura díjat. A terület gazdag madárvilágának feltárásában meghatározó szerepe volt. Munkájának köszönhető, hogy védett természetvédelmi terület, majd világvédett ramsari vizes élőhely lett a tórendszer. Az ifjúság környezeti nevelése, szemléletformálása, az MME munkájának népszerűsítése érdekében kiemelkedő munkát végez Tamási körzetében.

Orbán Zoltán - helyi csoport alelnöke
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj
Az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának alapító tagja, jelenleg alelnöke. Az egykori madarász-sulis „Orbi” már a kezdetektől sokszínű és rendkívül hatékony munkát végzett a helyi csoportnál (környezeti nevelés, táboroztatás, fajvédelmi tevékenység, ismeretterjesztés, kiállítások rendezése). Későbbi munkahelyein (Jászberény, Budapest) egyedi, de mégis másolható és alkalmazható módszereket vezetett be a madárvédelmi munkába és az ismeretterjesztésbe. Munkája, ötletei és módszerei egyszerre szolgálták és szolgálják a környezeti és szemléletformáló nevelést, a madár és élőhelyvédelmet, illetve egyesületünk tevékenységének lehetőségeit és sokszínűségét. Különleges egyéniség, megjelent írásai, kiadványai és madárvédelmi könyvei hatalmas értékei ennek a műfajnak. Jelenleg az MME szóvivője, a Madárbarát kert program vezetője és a Madártávlat c. MME kiadvány főszerkesztője.

Gratulálunk az ünnepség valamennyi kitüntetettjének!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.