Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 20. 09:22, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Múzeumi tárló 2014. 1.

Múzeumi tárló 2014. 1.

Egy volt dombóvári diák irataiból

A dombóváron 1925. Január 16-án született Farkas Viktor régi földműves család sarja volt. Szorgalmuk révén a kiterjedt rokonság tagjai kiemelkedő közösségi tisztségeket is betöltöttek. Így például Farkas Ferenc, aki településünk történeében a leghosszabb ideig volt bíró, amely titulus a mai polgármesterének felel meg.
Viktort – elemi iskolái után – szülei beíratták az Esterházy Miklós nádor nevét viselő Dombóvári Királyi Katolikus Gimnáziumba, ahol 1937-tól kezdődően négy osztályt sikeresen el is végzett. Ez idő alatt Csaplovics József, Madocsai Pál és Szanyi István igazgató urak mellett az osztályfők: dr. Tóth Pál, Kenyeres István, majd dr. Péczely László vezették az ifjú nevére szóló tanulmányi értesítőt.
A most szintén bemutatásra kerülő fegyelmi szabály című könyvecske is ebből az időszakból való.
Hasonlóképpen az a kézzel írott zsebre való füzet, amelyet az ifjú az úgynevezett levente-foglalkozások alkalmával bővített lapról-lapra.
A családfő, Farkas József irányításával működő gazdaság központja, a porta az Andrássy (ma Ady Endre utca) 67. szám alatt volt. A gazdálkodást aztán tőle vette át Viktor fia, aki szintén eltökélt ember volt: maga ura akart maradni. Így aztán a második világháborút követő évtizedben megalakult termelőszövetkezetek, „a közös” egyikébe sem lépett be. Ezért birtokolt és művelt földjét az állam kényszerrel elvette tőle.
Postás lett belőle, hordta a leveleket...
Viktor nőtlen volt; Andrássy - Ady utcai szülőháza, a nagy paraszti porta kertjéből egykoron nagy területet elvettek az úgynevezett Allende lakótelep megépítéséhez. A kártalanítás árából az 1970-es évek elején Gunarasban (Gunarasfürdő pihenőtelep) vett telket, majd kis nyaralót épített rá. Az őt ábrázoló színes fénykép is annak udvarán, krumplihámozás közben készült.
A sokak által ismert és kedvelt Farkas Viktor nyolcvanhárom éves korában, 2008-ban halt meg.
Sírja az ősökkel együtt a dombóvári egyházi temetőben van.

A dokumentumokat és az életút adatait Takács Istvánné helytörténész bocsátotta rendelkezésünkre - köszönet néki!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.