Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 08. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosulhat a törvény a nemi erőszak miatt

Módosulhat a törvény a nemi erőszak miatt

Törvénymódosítást is elképzelhetőnek tart a felsőoktatási államtitkár a fonyódligeti gólyatáborban történt erőszak után. Palkovics László a hallgatói önkormányzatok jogosítványait csökkentené. A gólyatáborokban zajló beavatások miatt az ombudsman is vizsgálatot indított, Mezey Barna, az ELTE rektora pedig erkölcsi bizonyítványt kérne a felvételizőktől - hangzott el a Hír TV műsorában.

A fonyódligeti Erzsébet táborban rendezte idei gólyatáborát az ELTE Tanító-és Óvóképző Kara. A rendezvényen múlt hétvégén erőszakolt meg az egyetem hallgatója egy 38 éves férfi egy elsőéves lányt. A HÖOK elnöke szerint felmerül a kari hallgatói szervezet felelőssége is, amennyiben tisztában voltak a férfi múltjával. Az országos hallgatói önkormányzat elnöke vizsgálná azt is, hogy hogyan lehet megelőzni a gólyatáborokban a diákok megalázását. Körösparti Péter azt mondta: hétfőre választmányi ülést hívott össze, hogy kivizsgálják az ügyet.

'Hétfőn fogunk tartani egy választmányi ülést, ahol terítékre fognak kerülni a gólyatáborok. Azon az ülésen egy intézkedési tervet fogunk elfogadni – legalábbis én elő fogok egyet terjeszteni –, ami arról fog szólni, hogy különösen figyeljenek oda a szervezők a gólyatáborok kapcsán arra, hogy semmi olyan feladat, vetélkedő ne legyen, ami megalázó lehet a gólyák számára' – tette hozzá Körösparti.

A felsőoktatási államtitkár is szigorúbb törvényi szabályozást kezdeményez. 'Mindenképpen át kell gondolnunk, hogy azok a lehetőségek, amelyekkel a hallgatói önkormányzati rendszer rendelkezik, ezek a jogosítványok, ezek valóban társulnak-e azzal a felelősséggel, ami ehhez hozzá tartozik. Azt gondolom, hogy igen, de valóban van olyan helyzet, ahol ennek vannak nyitott kérdései' – fogalmazott Palkovics.

Az oktatási ombudsman szerint viszont az egész rendszer rossz. „Tizenöt éves probléma az, hogy egy csomó mindent az egyetemnek kellene csinálni, de az egyetem ezt odaadja a hököknek.” Aáry-Tamás Lajos szerint felül kell vizsgálni az eddigi gyakorlatot, a hallgatói önkormányzatokra bízott feladatokat pedig jobban kellene felügyelnie az egyetemeknek. „Ők szervezik a felvételi előkészítőt, ők szervezik a gólyatábort, csomó mindenre az egyetem azt mondja, csináljátok meg ti, pedig egyetemi kötelezettség lenne” – tette hozzá.

Az ombudsman átfogó vizsgálatot indított. Eredmény egy hónap múlva várható.

Az ELTE vezetése az üggyel kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatót tartott. Mint elhangzott, az egyetem minden lehetséges segítséget kész megadni az áldozat számára. Mezey Barna rektor az összes gólyát megkövette a brutális cselekmény miatt. Hozzátette, teljesen megreformálják a táborok szervezését, több hallgatói önkormányzatot pedig felfüggesztenek.

Mezey az egyetem pénteki tanévnyitóján közölte, a hallgatói önkormányzatiság több elemét újra kell gondolni, ezt már a HÖOK is felvette. Rögzítette, az egyetem vezetése őszintén sajnálja a történteket, gyors és határozott lépéseket tettek, megerősítették a morális értékrendjüket. Hiszi, hogy az ELTE képes megőrizni reputációját a magyar felsőoktatásban – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország