Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Merre tovább forint?

Merre tovább forint?

Még mindig nincs határozott és egyértelmű forinterősödés, bár a csütörtöki 312 fölötti mélypontról visszajött a hazai deviza a 301-es szintig. Londoni elemzők szerint a jelentős forintgyengülés ellenére sem valószínű, hogy a magyar jegybank kamatot emelne, de lelassulhat, vagy akár le is állhat az enyhítési ciklus. A forint gyengülését több tényező is befolyásolta.

Egyrészt tartanak attól a befektetők, mi lesz azután, hogy a Fed végleg elzárja a pénzcsapot, másrészt a feltörekvő-fejlődő gazdaságok lassulnak, számos esetben bizonytalan a belpolitikai helyzet is. Számos feltörekvő ország jegybankja kamatot emelt, de még ez sem volt elég a pánik megfékezéséhez, eközben a forint kamatszintje egyre kevésbé vonzó, és az MNB kommunikációja szerint nincs nyoma annak, hogy bármiféle szigorításra sor kerülhet, hiszen Matolcsy György minapi beszédében a további kamatvágás lehetőségéről beszélt. Az MKB Alapkezelő befektetési igazgatója, Daróczi Andor azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a forint védelmében egyre nagyobb szükség lehet a jegybanki beavatkozásra.

Az OTP treasury üzletkötője arról beszélt, hogy globális tőkekivonás kezdődött a fejlődő piacokon, a kockázatokat mérsékelve egyszerre kezdték csökkenteni a kitettségeket a főbb alapok. Kelemen Máté a forint tegnapi esését részben a magyar hírekkel magyarázta, bár tovább folytatódott a térség más devizáinak gyengülése is.

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint az alapkamat elérte az alját, a jegybank a várakozások szerint nem folytatja a kamatcsökkentést. Nehéz megítélni, hogy a mostani turbulens időszak milyen hatással lesz a magyar monetáris politikára, de a kamatcsökkentési pályának minden bizonnyal vége. Tóth Gergely szerint a versenyszféra fokozottan magára találhat a beruházások tekintetében, miközben a fogyasztás is emelkedhet.

Az eurót egyértelműen erősítik azok a források, amelyeket a feltörekvő piacokról hoznak vissza a befektetők – ezt egy londoni elemző mondta a Gazdasági Rádiónak. A CityIndex vezető globális stratégája éppen ezért nem vár érdemi elmozdulást az euró dollár árfolyamában sem. Ashraf Laidi szerint leginkább a kínai árnyékgazdasággal kapcsolatos félelmek váltották ki a mostani pánikot a devizapiacokon. A stratéga beszélt arról is, hogy a forint globális hatások miatt gyengül.

A forint árfolyamának elmúlt napokbeli mozgását érdemben nem kívánta kommentálni Szijjártó Péter, azt azonban kiemelte, hogy egyes valuták árfolyamát sok esetben a spekulációk és nem a valós gazdasági folyamatok befolyásolják. A külgazdasági államtitkár a Világgazdaság konferenciája után adott interjút rádiónknak, ahol egyebek közt arról beszélt, hogy tartós növekedési pályára állhat idén a magyar gazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során