Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Június 01. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megfelelt a Kurdi ÖTE a minősítő gyakorlaton

Megfelelt a Kurdi ÖTE a minősítő gyakorlaton

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2016. június elseje óta jogosult önálló beavatkozásra.

Annak érdekében, hogy ezt a jogosultságot fenntarthassák, minden évben minősítő gyakorlatot kell teljesíteniük, melyre az idén május 27-én került sor. A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére.

A gyakorlat célja az önkéntes tűzoltó egyesület szakmai felkészültségének, valamint a beavatkozást irányító személyek alkalmasságának ellenőrzése, az eszközök, felszerelések bevethetőségének és szakszerű használatának vizsgálata.

A mai gyakorlat alapszituációját az a feltételezés adta, hogy a Kurdi Vendégház egyik szállóvendége az egyik emeleti szobában az ágyban dohányzott, aminek következtében meggyulladt az ágynemű. A tűz pillanatok alatt lángba borította a szoba berendezéseit, és a vendég az erkélyen rekedt, a tűz pedig a vendégház tetőszerkezetére és az épület többi részére is veszélyt jelentett. A kurdi önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és a szabályoknak megfelelően megkezdték a tűz oltását, illetve a veszélybe került szállóvendég mentését.

A gyakorlat végrehajtását dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató és Bán Attila tű. ezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő kísérték figyelemmel a helyszínen. A minősítő gyakorlat végül „megfelelt” minősítést kapott, így a kurdiak újabb egy évig jogosultak önálló beavatkozásra.

Az önálló tűzoltósági státuszra pályázó egyesületek készenléti időt vállalnak, azaz bizonyos időszakokban riaszthatónak kell lenniük. Nappali időszakban – reggel hat órától este hat óráig – ez ezerötszáz, míg éjjel – este hat órától reggel ható óráig – legkevesebb háromezer órát jelent egy évben, egyenlő arányban megosztva a két félév között. Ilyenkor legalább egy tűzoltógépjárműnek és négy tűzoltónak kell indulásra készen állnia. Már a személyi feltételek közé tartozik, hogy a kárhelyszínre érkező tűzoltók legalább egyikének tűzoltás vezetésre jogosító végzettséggel kell rendelkeznie. A tűzoltógépjárművet PAV-I típusú jogosítvánnyal és az adott tűzoltójárműre érvényes kezelői típusvizsgával vezethetik. Szintén a személyi feltételek közt említendő, hogy önállóan csak azok az önkéntes tűzoltók dolgozhatnak kárhelyszíneken, akik elvégezték a tűzoltó alaptanfolyamot és részt vettek a rendszerbeállító gyakorlaton, avagy az alaptanfolyamnál magasabb szakmai végzettséget tudnak igazolni. A tűzoltásvezetői jogok és kötelezettségek azt a beavatkozás-irányítót illetik meg, aki legalább szakképesített tűzoltóként elvégezte a tűzoltásvezetői tanfolyamot, vagy ennél magasabb szakmai képesítéssel bír.

Nem kevésbé fontosak a technikai feltételek, a követelményeket tételesen felsorolja az utasítás. Általánosságban elmondható, hogy az önállóan beavatkozó egyesületeknek megkülönböztető jelzéssel ellátott tűzoltó gépjárművel, bevizsgált, rendszeresített szakfelszerelésekkel és egyéni védőeszközökkel kell rendelkezniük, emellett lényeges a megfelelő informatikai háttér is. Utóbbi azért nélkülözhetetlen, mert az oltási és mentési munkálatokat szigorúan dokumentálni is kell, a saját hatáskörben beavatkozó önkénteseknek ismerniük és használniuk kell a tűzoltóság online irányítási rendszerét (KAP online). Hogy a tudás mindig friss és naprakész legyen, az önálló tűzoltóságot működtető egyesületek kötelesek negyedévente legalább egyszer továbbképzést tartani tagjaiknak, elméleti és gyakorlati foglalkozások formájában.

Az önálló beavatkozás lehetőségének biztosítása több szempontból is fontos. Egyrészt a lehető legközelebb kerül a mentő tűzvédelem az állampolgárokhoz, ami különösen a fehér foltokon lévő települések életében meghatározó, hiszen a káresethez a korábbinál gyorsabban kiérkező segítségnek köszönhetően a károk minimalizálhatók. Az, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek nagyobb súlyt kapnak, közösségépítő erőt is jelenthet, az önkéntességet élénkítheti a településeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!