Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 01. 18:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még tovább gyengülhet a forint? - mi is történt a héten

Még tovább gyengülhet a forint? - mi is történt a héten

Újabb kétéves mélypontra zuhant a forint pénteken. Az euró árfolyama áttörte a 314-es szintet is. Estére kissé erősödött a forint, miután javult a nemzetközi piaci hangulat.

Orbán Viktor kormányfõ, és Matolcsy György jegybank elnök tegnapi szavai sem nyugtatták meg a befektetőket. Egyelőre nem lehet hallani ugyanis olyan jelzést, miszerint szeretnék erősebb szinteken látni a forintot, illetve hajlandó lenne megállni a kamatvágással az MNB, esetleg vissza is emelni.

Elemzők szerint a 313-as euró fontos ellenállási pont, ha elesik, a forint könnyen gyengülhet 317-ig is, ott lehet a következő technikai támasz.Legközelebb február 11-én lesz előre meghirdetett, nem kamatmeghatározó jellegű ülés, amelyet egy héttel követ a kamatdöntő ülés, de a testület bármikor tanácskozhat.

Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencián kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte az árfolyamkérdést, eközben Gerhardt Ferenc a magyar jegybank alelnöke szerint bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások miatt. Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a 310 –es szinttől, ami a tervezésben szerepelt. Mindenesetre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben 2 éves, míg a dollárral szemben 9 hónapos mélypontra esett napközben. A forint tegnap áttörte a 314-es szintet is az euróval szemben, majd estére visszajött a 311-es szintig.

A forint gyengülését mint beszámoltunk róla, több tényező is befolyásolta. Egyrészt tartanak attól a befektetők, mi lesz azután, hogy a Fed végleg elzárja a pénzcsapot, másrészt a feltörekvő-fejlődő gazdaságok lassulnak, számos esetben bizonytalan a belpolitikai helyzet is. Számos feltörekvő ország jegybankja kamatot emelt, de még ez sem volt elég a pánik megfékezéséhez, eközben a forint kamatszintje egyre kevésbé vonzó, és az MNB kommunikációja szerint nincs nyoma annak, hogy bármiféle szigorításra sor kerülhet. Az MKB Alapkezelő befektetési igazgatója, Daróczi Andor azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a forint védelmében egyre nagyobb szükség lehet a jegybanki beavatkozásra.

Az OTP treasury üzletkötője arról beszélt, hogy globális tőkekivonás kezdődött a fejlődő piacokon, a kockázatokat mérsékelve egyszerre kezdték csökkenteni a kitettségeket a főbb alapok. Kelemen Máté a forint esését részben a magyar hírekkel magyarázta, bár tovább folytatódott a térség más devizáinak gyengülése is.

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint az alapkamat elérte az alját, a jegybank a várakozások szerint nem folytatja a kamatcsökkentést. Nehéz megítélni, hogy a mostani turbulens időszak milyen hatással lesz a magyar monetáris politikára, de a kamatcsökkentési pályának minden bizonnyal vége. Tóth Gergely szerint a versenyszféra fokozottan magára találhat a beruházások tekintetében, miközben a fogyasztás is emelkedhet.

Jövő héten a piaci folyamatokat azonban elsősorban a globális hangulat, illetve a feltörekvő piacok általános teljesítménye határozhatja meg. Az e heti piaci turbulenciákat követően elképzelhető, hogy a következő napokban kissé megnyugszanak a piacok, és enyhül a nyomás; a feltörekvő régió és ezen belül a forint eszközök sérülékenysége azonban megmaradhat. Amennyiben a kockázatos eszközosztályokban korrekciót hozna a következő hét, a forint árfolyamában és az állampapír piacon is elképzelhető kisebb visszarendeződés. Addig azonban, amíg a piac nem kap egyértelmű jelzést a jegybanktól a kamatkilátásokkal kapcsolatban, bizonytalan maradhat a magyar eszközök megítélése. Romló hangulat esetén pedig nem kizárt, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam újra teszteli a csütörtöki csúcsokat - mondják a CIB Bank elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során