Hírek
2013. Február 06. 08:10, szerda |
Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József
Mag a hó alatt – meleg kenyér az asztalon

A helyi városszépítők által négy évvel ezelőtt életre hívott Dombóvári Herbárium című beszélgetéssorozat februári találkozójának is a Művelődési Ház biztosított meleg termet.
A rendszeres látogatók és újabb érdeklődők Árok Attila dombóvári pékmestertől, a „magok királyáról”: a búzáról és az abból készült kenyérről hallgathattak érdekes történeti áttekintést.
A búzát a kiváló alkalmazkodóképessége miatt a sivatagok és sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A Föld egyik legfontosabb táplálékforrása.
A most még hideg talajban pihenő fiatal búzatövek Szent György nap táján szárba szöknek, Vid napjáig növekednek, Péter-Pálkor pedig már lehet kezdeni az aranyló búzatáblák aratását.
A búza bibliai növény: a termékenység, az új élet, a bőség szimbóluma. Az aratás kezdőnapját elődeink gondosan választották meg. Nem kezdték azt meg újholdkor, pénteki napon, de Illés napját sem tartották szerencsésnek, nehogy a villám beléjük csapjon. Az aratás befejezése közösségi örömünnepnek számított évezredek óta.
A számtalan búzafajta közül kiemelkedő jelentőségű a tönkölybúza, mely a Kárpát-medencében már nyolcezer éve őshonos. Termesztése a múlt század végén szinte megszűnt, de magyar kutatók kitartó munkájának köszönhetően, ezt az őserejű, kórokozóknak ellenálló, búzafajtát vegyszerezés-mentesen újból termesztik. A tönkölybúza magas tápértékű, az élethez szükséges vitamin-, ásványi- és nyomelem tartalma magas. Fehérjéje a növényi fehérjék közül a legnagyobb hasonlóságot az emberéhez mutat. Gyermekek, legyengült betegek táplálására kiválóan alkalmas.
A kenyér szó számunkra elsősorban pékterméket jelöl, azonban jelenthet bármilyen élelmiszert, ami egy népcsoport számára alapvető, nélkülözhetetlen napi táplálék. Hazánkban a búza lisztjéből készül az alapvető néptáplálék, a kenyér.
Az újkőkori ember mesebeli, hamuban sült pogácsa-szerű kenyere lehetett a mai kenyér őse. Nagyszüleink korában a kenyérsütés asszonymunka volt, számtalan hagyomány kötődött hozzá. Kedden és pénteken - különösen nagypénteken - tilos volt kenyeret sütni. A kenyér tiszteletének, becsben tartásának egyre halványuló szokásait érdemes lenne feleleveníteni, gyermekeinknek megtanítani.
Árok Attila pékmester illatos, kerek-szőke, szögletes-barna, teljes kiőrlésű és magvas kenyereit, kemencében – ám már nem hamuban - sült pogácsáit az utolsó morzsáig, jó étvággyal fogyasztották el a Herbárium vendégei.
A kitartó és lelkesen készülődő kisközösség következő összejövetele március első péntekének délutánján lesz, melyre szeretettel hívunk minden régi és új érdeklődőt!
Bordi Anna, a Kör vezetője
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 30. 08:14, szerda | Helyi
Netbankos csalásokra figyelmeztet a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság
A napokban két sértett tett feljelentést a Dombóvári Rendőrkapitányságon, mert ismeretlenek több millió forinttal rövidítették meg őket internetes bankolást követően.
2025. Április 29. 13:43, kedd | Helyi
Horváth János az Év Tolna vármegyei polgárőre
A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2025. évi Rendőrség Napja alkalmából szervezett ünnepi állománygyűlésén Horváth János, a Dombóvári Polgárőr Egyesület tagja vehette át az Év Tolna vármegyei polgárőre kitüntetést.
2025. Április 28. 08:23, hétfő | Helyi
Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és az Év Kistérségi Rendőre elismeréseket
Varga Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, Horváth Lajos rendőr százados Dombóvár Közbiztonságáért elismerő díjat vehetett át, valamint Somogyi Tamás rendőr főtörzsőrmester az Év Kistérségi Rendőre elismerésben részesült.
2025. Április 25. 14:56, péntek | Helyi
A Dombóváron született Franjo Vlasic horvát bán emléke előtt tisztelegtek
A horvát bán emléke előtt hajtottak főt Tolna Vármegye és Dombóvár elöljárói, és a horvát közösség kiemelt vendége Drago Horvat főkonzul.