Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Füzesi Ferenc

Mádl Dalma kapta az idén a Magyar Szabadságért díjat

Mádl Dalma kapta az idén a Magyar Szabadságért díjat

Mádl Dalma asszony, Mádl Ferenc volt államfő özvegye vehette át idén a Magyar Szabadságért díjat, amelyet a kitüntetést létrehozó alapítvány kuratóriuma immár tizennegyedik alkalommal ítélt oda. A díjat vasárnap délután adták át a gödöllői királyi kastélyban tartott ünnepségen - tájékoztatta a város önkormányzatának kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Péterfi Csaba a kuratórium döntésének indoklását idézve elmondta, hogy Mádl Dalma munkásságával segítette a határon túli magyarság megmaradását, kultúrájának őrzését. A köztársasági elnök feleségeként számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt. Az elnöki mandátum lejárta után munkásságát folytatta. 2005-ben, amikor megkapta a Polgári Magyarország kitüntetést, a vele járó 1 millió forintból megalapította az "Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt.
Mádl Dalma a Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete, emellett a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnöki tisztét is ellátja.
A Magyar Szabadságért díjat ünnepélyes keretek között Jókai Anna Kossuth-díjas író méltatását követően Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező adta át a kitüntetettnek - tette hozzá Péterfi Csaba.
Az elismerést 2000 óta olyan személyiségek kapják meg, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez. Tavaly Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke vehette át a díjat.
A Magyar Szabadság Napját minden évben június utolsó hétvégéjének szombatján tartják, a szovjet csapatok 1990. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére. Ebből az alkalomból - szintén évente - Gödöllőn, a Világfa előtt láthatnak ünnepi műsort az érdeklődők. Idén június 30-án Koltay Gábor rendezésében A szeretet breviáriuma című darabot mutatják be - közölte a kommunikációs igazgató.

Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye (b), Mádl Dalma asszony, Mádl Ferenc volt államfő özvegye, a Magyar Szabadságért díj kitüntetettje (k) és Jókai Anna Kossuth-díjas író a gödöllői királyi kastélyban rendezett ünnepségen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben