Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lekerülnek a kommunista utcanévtáblák

Lekerülnek a kommunista utcanévtáblák

Akár még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament azt a Fidesz–KDNP-s módosító indítványt, amelyet kilenc kormánypárti képviselő, köztük Wittner Mária nyújtott be, miszerint a kommunista rendszert szimbolizáló történelmi neveket, jelképeket nem használhatják civilszervezetek, cégek, alapítványok, sajtótermékek. Stágel Bence (KDNP), a módosítás egyik kezdeményezője a Magyar Hírlapnak beszélt a külföldön élő fiatalok hazacsábítását célzó programjukról is.

„Minden diktatúrát elítélünk, legyen az vagy kommunista, vagy fasiszta. Megengedhetetlennek tartjuk a kettős mércét, ezért el kell tűnniük a milliók halálát okozó, emberek és országok életét tönkretevő kommunista diktatúrák jelképeinek az utcáinkról és a cégek, civilszervezetek elnevezéseiből is” – fejtette ki Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke. A jogszabály 2013. január elsejétől lépne életbe. Stágel Bence elmondta, tavaly kezdték el azt az akciót, amelyben azt kezdeményezték, hogy az önkormányzatok cseréljék le azokat az utcaneveiket, amelyek a kommunista diktatúrához köthetőek. A mostani törvényjavaslat kimondja az utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok cseréjének általános illetékmentességét.

Az IKSZ elnöke arról is beszélt, hogy ugyancsak tavaly indították útjára a Gyere haza! programjukat, amely a külföldön élő fiatalok hazacsábítását tűzte ki célul. A Gyerehaza.org honlapjukat azóta több mint nyolcvanezren keresték fel, közülük nagyon sokan külföldről. A kezdeményezéshez első önkormányzatként most csatlakozott Budaörs, amely a saját fiataljait próbálja hazatérésre ösztönözni.

Stágel Bence elmondta, programjukkal kedvezményes lakhatást és vállalkozásindítási segítséget szeretnének nyújtani a hazatérőknek. De tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról is, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor.

Összegzésként elmondta, hogy a fiatalok hazatérése az apró lépések politikájával, több program együttesével érhető el. Ilyen a tudományos akadémia Lendület programja a fiatal tudósok hazacsábítására, a közigazgatási tárca Regeneráció programja a közigazgatási elhelyezkedésekre vagy éppen a vidékfejlesztési tárcának a fiatal gazdák támogatását célzó Demográ­fiai földprogramja - tette közzé a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során