Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leánycége menti meg Pápát

Leánycége menti meg Pápát

MFB-hitellel és a veszteségek szintjének jelentős csökkenésével próbál talpra állni a Pápai Hús 1913 Kft.

Az eddigi eredmények egyelőre nem garantálják a stabilizációt, ahogy Pápán, úgy a teljes magyar húsiparban távol van a nyereségesség - írja a Világgazdaság.

A Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft. lényegében megvásárolná anyacége, a Pápai Hús 1913 Kft. technológiáját, gépeit, telephelyét, és márkaneveit abból a csaknem 3,7 milliárd forintnyi hitelből, amelyet a Magyar Fejlesztési Banktól kap. A csomagoló leánycég azután kapott ilyen lehetőséget, hogy anyacége csődeljárás alatt áll, így nem kaphat hitelt. A manőverrel a hosszú ideje gondokkal küzdő pápai húscég működése válik lehetővé.

A vállalat ettől eltekintve is figyelemreméltó kiigazítást hajtott végre az utóbbi időben, igaz, a nyereséges, fenntartható működés továbbra is távolinak tűnő cél. Több lépéssel, többek között a kollektív szerződés módosításával és számos dolgozói juttatás elvételével a vállalat vesztesége nagyban csökkent. Míg korábban akár havi 100 millió forintos veszteséget is termelt a vállalat, mára ez a hiány 20 millió forintra csökkent havonta. A jelentős javulás azonban a piacot jól ismerő szakértők szerint további költségkíméléssel nem folytatható. A pápai húscéggel kapcsolatban régi elvárás lenne, hogy áttekintse és racionalizálja gyártását. A profiltisztítás, a professzionális válságmenedzselés elmaradása esetén félő, hogy a társaság veszteségei újratermelődnek.

Nehezíti a vállalat helyzetét az is, hogy a sorozatos nehézségek, és a pénzükre váró sertéstartók tavalyi kálváriája miatt a potenciális beszállítók tartanak a vállalat fizetésképtelenségétől. Több partner eleve nem szállít a cégnek, akik mégis, azok is csak azonnali fizetés esetén.

A Pápai Hús 1913 Kft. helyzete nem egyedülálló. Az elmúlt években számos hazai húsipari vállalatnál merültek fel hasonló problémák, így krízis alakult ki a gyulai, a kaposvári és a kapuvári húsüzemeknél, igaz, az utóbbi kivételével egyelőre rendeződtek a dolgok. Az ágazat azonban továbbra is bajban van, amelyen a jelek szerint az inputanyagok olcsóbbá válása sem segít érdemben.

„A takarmányárak kis mértékű csökkenése is hozzájárult ahoz, az egyébként hagyományosnak tekinthető piaci folyamathoz, aminek értelmében az év második felében csökken az élősertés ára. Ez ugyanakkor a húsipar átadási áraiban is érzékelhető, így a feldolgozó ágazat helyzetét nem könnyíti” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke lapunknak hozzátette: „egyelőre megbízható információk nem állnak rendelkezésre arról, hogy az ágazat legálisan tevékenykedő cégei által nagyon üdvözölt áfacsökkentés mekkora mértékű tisztulást eredményezhet a piacon. Még nem látható tisztán, hogy az áfacsalók mekkora része hajt végre termékszerkezet-váltást és teszi át tevékenységét a tőkehús területére és növeli ebben a szegmensben a piaci zavart. A megbízható, konkrét adatokon alapuló hatáselemzésre még néhány hónapot várni kell” – jelentette ki Éder Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: