Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 16. 09:38, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

Lakossági fórum az integrációt segítő programokról

Lakossági fórum az integrációt segítő programokról

A Kakasdomb és az Erzsébet utca szegregációval veszélyeztetett területein élők, és a Szigetsor és a vasút melletti szegregátumban lakók társadalmi felzárkóztatását segítő programokról tartottak tájékoztatót.

A Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg az a két program, melyek közül az egyik a Kakasdomb és az Erzsébet utca szegregációval veszélyeztetett területein élők, a másik pedig a Szigetsor és a vasút melletti szegregátumban lakók társadalmi felzárkóztatásához nyújt segítséget.

Erről tartott lakossági fórumot február 9-én az Arany János téri Roma Közösségi Házban a város önkormányzata. Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy számos infrastrukturális fejlesztés is kapcsolódik a mélyszegénységben élők integrációját célul kitűző projektekhez.
Az Erzsébet utca 16. szám alatti ingatlanban egy közösségi házat, annak kertjében egy kísérleti szőlészetet fognak létrehozni azért, hogy a közelben lakóknak legyen egy találkozási helyük és ismereteket szerezzenek a szőlő-, illetve a gyümölcstermesztésről. Az Arany Sziget Idősek Otthona és az egykori Korona Szálló előtti terület is megújul, a parkosítás mellett térköves járda és játszótér készül, valamint elhelyeznek egy szép köztéri alkotást is. Néhány romos ingatlant lebontanak a Kakasdombon. Tíz önkormányzati tulajdonú lakást a jelenleginél eggyel magasabb komfortfokozatúvá alakítanak, ahova elsősorban fiatalokat szeretnének elhelyezni az elöregedő településrész „frissítése” érdekében. Négy családot a város más - integrált - részeire kívánnak költöztetni. Lehetővé teszik azt, hogy a Deák Ferenc utcán keresztül járművel lehessen megközelíteni a Kakasdombot.
A Szigetsor útja új aszfaltburkolatot kap, ott is várható ingatlanbontás és felújítás is. Megtörténik a vasúthoz közeli, alacsonyan fekvő területek vízrendezése a régi árkok kitisztításával és újak ásásával. Azt is tervezik, hogy a MÁV-nagyállomástól a Kórház utcának a Gyár utcáig terjedő szakaszán kerékpárúttal közös járdát alakítanak ki. A Kinizsi utcai JAM-csarnoknál egy olyan szabadidő- és sportközpontot hoznak létre, melynek része lesz egy új játszótér és skate-, valamint strandröplabda- és focipálya. A Mándi Imre Ökölvívó Terem mögötti ingatlanrészben közösségi helyiségek állnak majd a közelben lakók rendelkezésére, de lesz mosókonyha is, ahova kosárban vihetik el ruhaneműiket azok, akik otthonukban nem rendelkeznek mosógéppel és centrifugával. A Gyár utcában három önkormányzati bérlakást modernizálnak és erről a területről hét famíliát költöztetnek el más településrészre.
Mindkét helyen kamerarendszert is kiépítenek a közbiztonság javítása és a vagyonvédelem érdekében.
Az Erzsébet utcát és a Kakasdombot érintő infrastrukturális beruházásra 253 millió forint, a Szigetsor és a vasút melletti területek megújítását szolgáló fejlesztésekre 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól és magyar államtól a dombóvári önkormányzat.
De nemcsak erre lesz pénz, hanem a szegregációval veszélyeztetett területen és a szegregátumban élők társadalmi integrációjára is. A felzárkóztatást szolgálják majd azok a szolgáltatások, amiket az érintettek a közelükben - az Arany János tér 4. és a Kinizsi utca 37. alatt - megnyíló ügyfélszolgálati irodákban hetente egy-egy délelőtt, vagy délután vehetnek majd igénybe.
- A különféle szolgáltatásokat helybe viszik családsegítőink, közösségfejlesztők és önkéntes segítők - emelte ki Pandur Csilla, a Dombóvári ESZI munkatársa. - Óvodai és iskolai szociális munkát is végeznek majd az erre a feladatra felkészített kollégáim, akik közvetítők lesznek a gyerekek szülei és a pedagógusok között.
Az említett szociális intézmény és a hasonló projektek megvalósításában már komoly tapasztalattal rendelkező Autonómia Alapítvány szoros együttműködése kell ahhoz, hogy a mélyszegénységben felnövő gyerekek esélyt kapjanak a sikeres felnőtté válásra. A tanulási nehézségekkel küzdőknek tanítók és tanárok fognak segíteni rendszeres korrepetálással, tehetséggondozásukhoz pedig olyan szabadidős foglalkozások járulhatnak hozzá, melyeken különböző művészeti tevékenységeket végezhetnek kortárs mentoraikkal közösen. A felnőttek sem maradnak „támasz” nélkül. Nekik a munkaerő-piacra való visszajutásukhoz és képzésükhöz, valamint a pénzügyi problémáik kezeléséhez nyújtanak majd segítséget szakemberek.
A város önkormányzata TOP-os forrásból 94,63 millió forint és 60,01 millió forint vissza nem térítendő támogatást fordíthat a társadalmi együttműködés erősítését, a kirekesztődés csökkentését, a nehéz helyzetben lévők életkörülményeinek és foglalkoztatási lehetőségeinek javítását célzó helyi szintű komplex programjaira.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.