Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Január 31. 21:12, hétfő | Helyi
Forrás: www.dobrokoz.hu

Közmunka 2011: Döbröközön elmagyarázták

Közmunka 2011: Döbröközön elmagyarázták

Nem ma történt, viszont nagyon megtetszett az, ahogyan a község polgármester asszonya január 19-én a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programról beszélt az összehívott helybéli munkanélküliek előtt. Nem is tudtunk ellenállni, hogy ki ne ragadj

Szili Lajosné elmondta, hogy megszűnt az Út a munkához program és vele együtt valamennyi közmunkaprogram is. Helyettük vezette be a kormány a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, melyre 2011-ben 64 milliárd forintot szánnak országosan. Ezzel szemben 2010-ben 120 milliárdotköltött az állam közfoglalkoztatási programokra. Országosan tehát mintegy felére csökkentek az erre a célra felhasználható pénzügyi források. Nyilvánvaló kormányzati szándék a munkanélküliek átterelése a valós munka világába, azaz például a kis- és közepes vállalatok alkalmazásába. A lényeg, hogy ne az önkormányzat legyen az elsődleges foglalkoztató.

Mit kínál a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program a munkanélkülieknek?

2011-től a Munkaügyi Központ dönt a közfoglalkoztatásról, ők választják és közvetítik ki a munkanélkülieket, remélhetőleg – fogalmaz a cikkíró – egyeztetve az önkormányzatokkal. A munkaügyi Központ határozta meg a településenként közfoglalkoztatásra fordítható keretösszeget és a bevonandók keretszámát is. Kétféle foglalkoztatásra lesz lehetőség idén: rövid idejűre (több embernek 2-4 hónapig, napi 4 órában) és hosszabb időtartamúra (kevesebbek számára 2-10 hónapig, napi6 órában).

A Munkaügyi Központ idén is indít képzéseket, melyeken a közfoglalkoztatottnak kötelező lesz részt vennie. A tanfolyamok várhatóan félévesek lesznek, és a résztvevőka bérpótló juttatás összegét, azaz 28.500 forintot kapnak havonta.

Minden munkanélkülinek legalább egy hónap munkaviszonyt igazolnia kell 2011-ben ahhoz, hogy jövőre megkaphassa a rendelkezésre állási támogatást (a RÁT-ot) felváltó bérpótló juttatást, melynek összege megegyezik az előbbiével, azaz havi 28.500 forint. A legalább egy hónapnyi kötelező munkaviszonyba beszámítható az ingyenesen végzett közhasznú munka egy része is, melyet a jegyző igazolhat. Ennek a mértéke még bizonytalan, talán évi 5 munkanap lesz.

Minden leendő közfoglalkoztatott új orvosi vizsgálatra kötelezett, tehát a régi egészségügyi szakvélemények érvényüket vesztették. Az 55 év felettiek továbbra sem kötelezhetők munkavégzésre. Új szabály, hogy mindenki köteles elfogadni és elvégezni bármilyen munkát függetlenül attól, hogy milyen az iskolai végzettsége. Korábban nem volt jellemző, idéntől azonban kizárható mindenfajta ellátásból az, aki nem tartja rendben a lakókörnyezetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.