Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 17. 17:21, hétfő | PR

Kompenzálja az állam a magasabb lakás ÁFA kulcsot

Kompenzálja az állam a magasabb lakás ÁFA kulcsot

Nagy visszhangja volt a nemrég történt bejelentésnek, miszerint a kormány 2020-tól visszavonja a kedvezményes újlakás ÁFA kulcsot. Az 5 százalékos ÁFA rengeteg társasház építésnek volt a mozgatórugója.

A hírek szerint az államtól segítséget várhatnak azok, akiknek így túl drágák lesznek az új ingatlanok.

2016-tól 2019-ig tartott a kedvezményes időszak

Az indoklás szerint az állam nem a lakásépítési szektor megsegítését célozta a 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéssel, hanem a gyerekvállaló családokat szerette volna támogatni. Eszerint ez olcsóbb új lakások lehetősége ugyanolyan ösztönző eszköz volt, mint az LTP.
A családokat a friss nyilatkozatok szerint valószínűleg most más eszközökkel karolja fel a kormány. A tervek szerint a CSOK-ot fogják még tovább fejleszteni, és a kompenzáció függeni fog a gyerekszámtól.
Amit már biztosan tudni: jelentősen módosítanak a CSOK-on annyiban, hogy aki 5000 fő alatti településen építkezik vagy vásárol, az több pénzt kap az alapból. Érthetővé válik a terv, ha tudjuk, az 5000 fő alatti községekben elenyésző az ingatlan adás-vételek száma, és az 1000 fő alatti falvakban a házak 23 százaléka áll üresen.
Plusz támogatás jár azoknak, akik a tájegységbe illeszkedő épületet emelnek, vagy úgy építik át a megvett használt ingatlant.

A CSOK jelenleg is differenciál helyszín és gyerekszám szerint is. Önmagában egyébként nem elég az otthonteremtésre jelenleg, csak a kisebb és olcsóbb településeken. A szakértők szerint 3-4 gyermek esetében a támogatás egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken.

Ki állja az árnövekedést?

A családi támogatás változása persze nem húzza ki a bajból azokat, akik - az 5 százalékos ÁFA hatására - már belevágtak egy újlakás projektbe, fejlesztőként vagy vevőként, és már felvettek hitelt. Az átadáskor ugyanis 22 százalékkal magasabb adót kell fizetni az új otthonért a tervezettnél 2020-tól, amit vagy az építő cégnek, vagy a tulajdonosnak ki kell fizetnie.
A legjobb megoldás az érintettek számára, ha megpróbálják az átadást lefuttatni 2019 végéig, ám ez nem mindig lehetséges. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az elkapkodott építkezések be nem épített alapanyagokkal, elfuserált megoldásokkal járhatnak.
Az is egy opció, hogy az építtető a vételár legnagyobb részét előre elkéri, ám nem minden vevő örül annak, hogy egy nem kész lakásért fizessen.
A bankok egyébként már készülnek ezekre a helyzetekre, és több pénzintézet áthidaló kölcsön megoldásokat kínál a hitelfelvevőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.