Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 30. 16:01, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kölesdnél tart a szennyezési hullám a Kaposon

Kölesdnél tart a szennyezési hullám a Kaposon

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos folyó teljes Tolna megyei szakaszán.

- Személyesen tájékozódtam a helyzetről, a helyszínen megbeszélést hívtam össze, melyen a szakmai szervezetek mellett részt vett a Tamási Járási Hivatal vezetője és a Tolna Megyei Horgászszövetség képviselője is - nyilatkozta közleményében Tóth Ferenc, kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Biztosság elnöke. - A megbeszélésen döntöttünk a legfontosabb intézkedésekről. A Tolna Megyei Védelmi Bizottság mai ülésén a szakmai szervezetek tájékoztattak a halpusztulással kapcsolatos aktuális helyzetről. Eszerint a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos folyó teljes Tolna megyei szakaszán, és a Sió csatorna a Dunától a Kapos folyó torkolatától folyás iránnyal szemben haladva 2 km-ig terjedő szakaszán. A szennyezési hullám lassan kijut a Kaposból. Jelenleg a folyó alsó, 3 km-es szakaszán észlelhető a víz elszíneződése. A Kapos pincehelyi és tolnanémedi szakaszain elszíneződés már alig észlelhető, haltetemeket nem találni.
A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szennyezési hullám frontja a reggeli órákban érte el Kölesd térségét. A vízügyi szakemberek becslése szerint a mintegy 30 km-es szakaszon 2-5 mázsa haltetem található, aminek nagy része a Kaposból érkezett. A haltetemek eltávolításában a helyi horgászegyesületek vesznek részt, mint a vízterületek halászati jogának gyakorlói. Eddig mintegy 50 kg haltetemet távolítottak el a vízből. A hullám terjedési sebessége lelassult, a szennyezés várhatóan 2-3 nap alatt éri el a Dunát.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai hal- és vízmintát vettek a Kaposból, melyet Budapestre továbbítottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratóriumába. Az eddigi adatok szerint a boncolás során az elpusztult halakon oxigénhiány jeleit találták meg, fertőző és parazitás megbetegedést nem észleltek. A víz és a halak kémiai vizsgálata folyamatban van.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint a járási tiszti főorvos értesítette a szennyezett folyó mentén ügyeleti szolgálatot teljesítő háziorvosokat az eseményről. Felhívta a figyelmüket, hogy amennyiben mérgezés tüneteivel jelentkező beteg érkezik, a kórelőzmény felvételekor kérdezzenek rá, hogy nem fogyasztott-e az elpusztult halból. Az ügyeletes orvosok jelentése szerint ellátásra eddig olyan beteg nem jelentkezett, akinek panaszai a halpusztulással kapcsolatba hozhatók lettek volna.
Mint ismeretes, a halak pusztulását először szombat reggel kilenc órakor észlelték Pincehelynél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a helyzet gyors felmérését követően helyszíni szemlére került sor, melyen a katasztrófavédelem mellett részt vettek az állategészségügyi, a vízügyi, a környezetvédelmi hatóságok emberei, valamint a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai is. A hatóságok szakemberei a helyszínen azt állapították meg, hogy a folyó medrében mintegy 5-10 kilométer hosszú szennyezett „vízdugó” vonul végig, amely vörösesbarna színű, szaga az égetett cukoréra emlékeztet.

Címkék: Kapos, vízszennyezés

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.