Városlista
2022. szeptember 29, csütörtök - Mihály

Hírek

2022. Augusztus 08. 15:51, hétfő | Helyi
Forrás: Berki Zsolt

Kardos József emlékére

Kardos József emlékére

Július 28-án elhunyt Kardos József, volt magyar válogatott labdarúgó.

A pályafutása Nagybátonyból indult. Később a Salgótarjáni BTC-hez igazolt; majd következett az Újpest – ahol Várhidi Pál volt a vezetőedző – és egyből a bajnokcsapat tagja lett.

A válogatottban Bálint László, Kocsis István, Kerekes Attila után az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán Kardos személyében találta meg az új középhátvédet. Mészöly után a későbbi szövetségi kapitánynál, Mezey Györgynél is egyből alapembere lett Kardos a válogatottnak. A pályán kiket is „fogott” a válogatottunk néhai kiváló védője? Többek között az osztrák válogatott legendás középcsatára, Hans Krankl; a hollandok zseniális 9-es játékosa, Marco van Basten; a németek felejthetetlen balszélsője, Karl-Heinz Rummenigge is farkasszemet nézhetett a mi Kardosunkkal, aki ott volt a az 1986-os mexikói világbajnokságon is a nemzeti csapattal.
Amikor értesültem, hogy az Aranycsapat legendás balszélsője, Czibor Zoltán újraszervezte Komáromban a futballt és Kardos volt az edző, akkor nagyon örültem. Aztán ahogy múltak az évek, egyszer azt olvastam, hogy az öregfiúk válogatottban is szerepel József. Felhívtam Kiss Sándort – volt csapattársát –, hogy szóljon Kardosnak, mert Dombóváron egy öregfiúk mérkőzésről lenne szó! Csörög a telefonom! – Zsolti! Hívhatod Józsit! – kaptam a lelkesítő választ. Ezt követően felhívtam a fővárosi lila-fehérek egykori kiváló középhátvédjét.

Elnézést kérek a zavarásért! Kardos Józsefet keresem!

„Szia! Szerintem tegeződjünk, Zsolt! – válaszolta Kardos. – Sanyi mondta, hogy ismer Téged! Megyünk! Beszéljük meg az összeállítást!"

Először soroltam a neveket, akikre Józsi egyből mondta, hogy el tud-e jönni, vagy akkor éppen nem. Később Józsi is mondott néhány nevet. Íme a névsor, akik ellátogattak Dombóvárra: Kovács Attila (kapus), Mónos Tamás, Sallai Sándor, Kardos József, Tóth József („Jokka”), Rab Tibor, Kozma István, Nagy Antal, Kiss Sándor, Wukovics László, Zámbó Sándor. Tóth András szólt, hogy aznap sajnos nem tud részt venni az öregfiúk mérkőzésén.

A lényeg, hogy a meccs jól sikerült! Szóba került, hogy egyszer lenne majd egy visszavágó is. Tóth Andrással, Kiss Sándorral, Kiss Lászlóval, Kereki Zoltánnal beszéltünk is erről.
Aztán egy hír hallatán már nem is a visszavágó, hanem a mielőbbi gyógyulás járt az eszemben. Kardost Balatonfüreden az Állami Szívkórházban gyógyították. Sokan reménykedtünk, hogy minden rendbe jön, azután megint a futball lesz a téma! Például MLSZ ellenőrként mikor folytatja? Az Újpest elleni KEK-visszavágó mérkőzése után az 1. FC Köln – miután a magyar kupagyőztes búcsúztatta – Törőcsiket és Kardost is szívesen látta volna a csapatában! Talán nemcsak az én véleményem, ha úgy gondolom, hogy Kardost a Bundesligában is tisztelték volna! Nemcsak Törőcsik esetében marad örökre megválaszolatlan kérdés, hogy „mi lett volna", ha külföldön folytatja. Mi lett volna, ha Kardos a német csapatban játszhatott volna? Ezt már nem tudhatjuk.

Nyugodj békében, Kard!

Berki Zsolt

Fotó: Száz év lila-fehérben (1885-1985). - Szerkesztette: Lévai Béla.
- BM Könyvkiadó, Budapest, 1985

Címkék: labdarúgás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 10:27, szerda | Helyi

Népszerű és sikeres volt a DOM-BOR-FESZT borfesztivál

A szervezők lehetőséget biztosítottak a helyi és az idei vendég, teveli Veres Pincészet legkiválóbb termékeinek megismerésére.

2022. Szeptember 27. 10:57, kedd | Helyi

Sportágválasztó rendezvényre várták az érdeklődőket Dombóváron

A Dombóvári Sportszövetség és Dombóvár Város Önkormányzata által szervezett sportágválasztó rendezvényre 1100 óvodás és iskolás korú fiatal érkezett és versenyzett egymással iskolája színeiben.

2022. Szeptember 26. 11:03, hétfő | Helyi

Békés Sándor Megváltó hajnalok című könyvét mutatják be Dombóváron

A bemutatót szeptember 30-án 17 órakor tartják a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium könyvtárában.

2022. Szeptember 26. 09:07, hétfő | Helyi

Letartóztatásban a dombóvári zsaroló páros

A Dombóváron elfogott 21 éves férfi és 22 éves nő hosszabb ideje telefonon zaklatta a nő egyik régi ismerősét, védelmi pénz fejében félmillió forintot követeltek tőle.