Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 07. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen

„A kultúra abban (is) különbözik a politikától, sporttól, háborútól, hogy értő megmérettetés, befogadás esetében nincs vesztes, hiszen mindenki nyer általa!”

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen május utolsó napján a Várostörténeti Múzeumban, ahol a dél-dunántúli dolgozatok EMBER-TÁJ-TERMÉSZET-ALKOTÁS (dr. Szőke Sándor emlékére) című könyvet mutatta be felkért beszélgetőtársakkal Dr. Vonyó József egyetemi tanár.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület által minap kiadott tanulmánygyűjteményt dr. Kriston Vízi József múzeumigazgató szerkesztette, kereste fel a szerzőket, és bevezetőjében Pécsen is elmondta, hogy e tanulmányok a társadalmi-gazdasági-szellemi élet sok, nagy területét átfogják, de jelentőségük elsősorban ebben a földrajzi régióban van.

Kaposi Zoltán, a MTA doktora magasra értékelte a szerkesztő, a kiadó és a szerzők munkáját, Dombóvár jó alapokon nyugvó helytörténeti tevékenységét, az Egyesület és a Múzeum példa értékű működését.

A bemutató moderátora, dr. Vonyó József szellemesen jegyezte meg, hogy az itt megjelentek „vagy pécsi dombóváriak, vagy dombóvári pécsiek”; ismerik a régiót, a kis- és a nagyvárost egyaránt.

A szerzők közül megjelent és szót kapott Balázs-Kovács Sándor, Szabó Ildikó, Majdán János. Megszólalt Békés Sándor is, aki figyelmeztetett: hogy "honját hazájában" csak az találja meg, aki tesz is a megismeréséért s csak a szakszerű helytörténet az alapja az alulról építkező történetírásnak.

Az érdeklődő pécsiekkel együtt a kellemes, baráti légkörű könyvbemutatón a szerkesztő-szerző mellett Kutas György (az Egyesület ügyvezető elnöke), dr. Szőke Sándorné, Takács Istvánné s Kertész Tamás vett részt Dombóvárról, valamint e sorok írója, Máté László.

(A kötet immár Dombóváron kívül Pécsett, a Várostörténeti Múzeumban – Felsőmalom u. 9. – is kapható!)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.