Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 04. 13:40, hétfő | PR
Forrás: (x)

Itt a medence szezon: elő a napvédővel és a napkollektorral

Itt a medence szezon: elő a napvédővel és a napkollektorral

Hőség, medence, fagyi - talán ez a három legkedveltebb dolog a nyárban. Ráadásul ezekben egy közös pont is van: a napsütés.

Amikor süt a nap, örömmel használjuk a medencénket, ami egész évben arra várt, hogy végre friss vízzel feltöltsük és kellemes hőjével felüdítsen a nyári melegben. Bármennyire is meleg van azonban, mégsem vágyunk jéghideg vízben fürdeni, gondoskodni kell hát a medence vizének melegítéséről. De vajon mi a legjobb módja a medence fűtésének? Tényleg lehetséges napkollektorral melegíteni a medence vizét?

A medencefűtés napkollektorral egyre elterjedtebb, egyre kedveltebb megoldás. De vajon tényleg megéri beruházni rá? Milyen egyéb módszerek közül választhatunk?

Az újítóknak: napkollektor

A napkollektor szuper alternatíva, a napenergiát összegyűjti és ezt a hőenergiát hasznosíthatjuk otthonunkban a melegvíz-ellátásban a kiegészítő fűtéstechnológiákban egyaránt. Ráadásul nyáron is hasznát vehetjük, hiszen medencénk vizének melegítése is megoldható általa. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ennek kiépítési költsége magas lehet, ráadásul nagyban függ az időjárástól is.

A napkollektor, amennyiben medence fűtésére használjuk, nem csak a házunk tetején, hanem akár a medence közelében is kiépíthető.

A hagyományos megoldások kedvelőinek: polikarbonát fedés

A polikarbonát fedés nem hiába népszerű évtizedek óta: olcsó és egyszerűen kiépíthető. Ez a módszer is felhasználja a nap erejét, viszont a napkollektorral ellentétben itt passzív módon történik a sugarak általi melegítés. Ennek kiépítése is költséges lehet, ráadásul meghatározó látványt is nyújt.

Melegen ajánlott: buborékos fólia

Kissé kilóg a sorból a buborékos fólia, ami nem melegítésre, inkább a medence hőjének megtartására szolgál. Különböző vastagságú fóliák közül választhatunk, és egyéb módon is csökkenthetjük a kiépítési költséget (például kézi tekerés választásával). Még a legegyszerűbb eszközökkel is jól járunk, hiszen a medencénk vize legalább 5 fokkal marad melegebb reggelre így, az éjszakai hűvös idő ellenére is.

Látható tehát, hogy manapság már különféle megoldások közül választhatunk, azonban kétségtelenül a napkollektor számít a legmodernebb megoldásnak. Mive a napos órák száma és a medence használata között jelentős összefüggés van, így akkor is hatékony megoldás lehet a nap energiájának igénybevétele, ha nincs lehetőségünk vagy vágyunk napelemes rendszert kiépíteni.

Amennyiben csupán medencefűtésre használnánk, elegendő a napkollektor beszerzése, ami így jóval kedvezőbb áron telepíthető. Tovább spórolhatunk, ha a felmelegített medencénk hőjét óvjuk, így bátran alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként is a fentebb említett medence takaró megoldások egyikét.

Címkék: medence, napkollektor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.