Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Március 01. 03:05, kedd | Helyi

III. KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ átadó ünnepség

III. KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ átadó ünnepség

A Falufejlesztési Társaság 2008.márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzésére érdekében „Kemény Bertalan Falufejlesztési

„A vidékfejlesztéshez nem csak népességmegtartó képességre van szükség, hanem képességmegtartó népességre”
/Kemény Bertalan/

„KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ” – 2011. március 4, Alsómocsolád

HELYSZÍN: Alsómocsoládi Faluház
Alsómocsolád, Rákóczi utca 21
KAPCSOLATTARTÓ: Krizsán András építész
Falufejlesztési Társaság elnöke
Mobil: (30)999-0027
krizsand@gmail.com
A KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ ÁTADÓ ÜNNEPSÉG PROGRAMJA:

10.30–11.00: Regisztráció

11.00–12.30: Díjátadó ünnepség
Köszöntő:
DICSŐ László, Alsómocsolád Község polgármestere
V. NÉMETH ZSOLT, Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára
DR. CSATÁRI BÁLINT a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
KRIZSÁN ANDRÁS, a Falufejlesztési Társaság elnöke

KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ ÁTADÁSA
A DÍJAKAT ÁTADJA DR. CSATÁRI BÁLINT
a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke

13.00–14.00: Ebéd
14.00- 16.00:
KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS A VIDÉKFEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEIRŐL
Moderátor : Krizsán András a Falufejlesztési Társaság elnöke


KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJ

A Falufejlesztési Társaság 2008.márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzésére érdekében „Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj” –at alapított.

Kemény Bertalan szelíd és következetes falufejlesztő volt, aki aktívan támogatta a lokális közösségek, emberi kapcsolatok építését.

A „Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj” alapításának célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazoknak, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Akik szakmai tudásuk legjavát nyújtva, mindig lelkiismeretesen, nagy türelemmel, együttérzéssel és odaadóan szolgálják településüket.
A díj erkölcsi elismerése továbbá azoknak a vidékfejlesztő szakembereknek, közösségfejlesztőknek is, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria közötti hídépítésben, akik munkájukban a kapcsolatteremtést, az értelmes dialógust tekintik legfontosabb eszközüknek a szakértők és a helyi lakosság közötti párbeszédben, az elmélet és gyakorlat között. A díj pénzjutalommal nem jár, de a kitüntetettek egy díszes oklevél mellett átvehetik Simorka Sándor szobrászművész bronzplakett alkotását.

A FALUFEJLESZTÉSI TÁRSASÁG KITÜNTETÉSÉT MINDEN ÉVBEN RANGOS BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ÍTÉLI ODA.

Tagjai:
Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza-közi Egyesülete ügyvezetője
Dicső László, Alsómocsolád polgármestere
Dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár
Dr. Csatári Bálint Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
Dr. Glatz Ferenc az MTA volt elnöke
Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár
Fejes István, a Magyar Teleház Szövetség elnöke
Kemény András, Kemény család tagja
Krizsán András építész, a Falufejlesztési Társaság elnöke

2011. ÉVI DÍJAZOTTAK: Balog Sándor tanyagondnok, Jávor Károly építészmérnök, Török István falugondnok, Zaja Péter vidékfejlesztő.





Munkáját 1999. október 15-én kezdte a Kalocsa melletti Negyvenszálláson. Kinevezésekor készített egy munkatervet, benne a szokásos tanyagondnoki feladat mellett több közösségépítő és kulturális program is szerepelt. Időt, fáradtságot nem kímélve szilvesztertől egészen karácsonyig szervezett rendezvényeket – felesége segítségével – kicsiknek-nagyoknak, amik igen nagy népszerűségnek örvendtek. Ezzel sikerült jobban összekovácsolni a helyi közösséget. A tanyagondnoki munkát alázattal, teljes odaadással végezte. Úgy próbált meg segíteni, hogy jól essen annak, aki kapja. Erőn felül is próbált tenni az emberekért. Bizalommal fordultak hozzá a negyvenszállásiak. Legbüszkébb arra, hogy a Kalocsát Negyvenszállással összekötő kerékpár-út létrejöttében az Ő szervezőmunkája is benne van.


Területfejlesztés és vidékfejlesztés kapcsolatát, egymásra épülését a közösségfejlesztés szükségességében határozta meg. A közösségfejlesztés számára nem egy módszertani elem, hanem olyan szaktevékenység, amely megalapozza a vidékfejlesztési programok sikerét, amelyben a szükségletek feltárása és kielégítése, az ehhez szükséges készségfejlesztés és tanulás, az együttműködés, az egymásért érzett felelősség és a szolidaritás közös cselekvéseken keresztül valósul meg. Területfejlesztő mérnökként, vagy minisztériumi tisztségviselőként is a vidékfejlesztés komplexitásának, közösségi társadalmi megújításnak egyik szellemi vezetője, amit jelenlegi lakóhelyén, egy kis nógrádi faluban, Herencsényben is példaértékűen képvisel.


A szolgálat Zala megyei bevezetésének kezdetétől, 1994-től Hagyárosbörönd falugondnoka. A 320 fős, két településrészből álló falu lakóinak nyújt együttműködésen és bizalmon alapuló segítséget. Napi munkája során a gyermekek szállítása, a bevásárlás, a közszolgáltatások elérhetővé tétele, a közösségi programok szervezése által enyhíti a település hátrányait. A rendkívül nagy szolgáltatási hiánnyal küzdő Hagyáros falurész lakói számára a falugondnok közvetlenül elérhetővé teszi a szolgáltatásokat, helybe viszi a boltost és pótolja/ kiegészíti a buszjáratokat, biztonságossá teszi a kisgyermekesek és az idősek számára a gyógyszertár és orvosi ellátást. Falugondnoki munkája során az emberek bizalommal fordulnak hozzá. Az elmúlt 17 év alatt a falu közösségi életének aktív alakítója - falugondnokként, képviselőként és emberként egyaránt. Aktívan részt vesz az új falugondnokok megyei és helyi gyakorlatának szervezésében, mint senior falugondnok nemcsak részese, hanem mintát szolgáltatva formálója is a falugondnoki hálózat arculatának.


A rendszerváltó fiatalság kiemelkedő civil tagja, aki a fenntarthatóság egyéni, családi és kisközösségi modelljét következetesen és nagy felkészültséggel valósítja meg Visnyeszéplakon. Az Élőfalu Hálózat egyik működtetője, lapjának szerkesztője. Évekig, mint falugondnok, és mint környezetei szakértő az első falugondnokok között volt, aki Kemény Bertalan mellett részt vett a falugondnok képzés kidolgozásában és oktatóként is segítette azt. Jelentős szerepet vállalt a visnyeszéplaki kisiskola létrehozásában és működtetésében is.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.