Hírek
2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök |
Belföld
Forrás: manna.ro
Hogyan lesz a kajából zsírpárna?
Egyszerű: amit nem égetsz el, az ott fog rendetlenkedni a zsírsejtjeidben. De hogyan lesz belőle zsír, és mit tehetsz ellene?
Ha fogyni akarsz, és az interneten keresel hozzá módszereket, biztosan belebotlasz olyan elméletekbe, miszerint kimondottan a szénhidrátoktól hízunk. Mások szerint a proteintől nem leszünk kövérebbek, bármennyit is fogyasszunk. Mi az igazság?
Az igaz, hogy kutyából nem lesz szalonna. Kivéve, ha megesszük. Ahhoz, hogy megértsük, mitől rakódik le ránk a szalonnaréteg, nézzük meg, mi történik az étellel – lépésről lépésre – attól a pillanattól, hogy a szánkba vesszük. A falat a szádba kerül.
A nyálban található enzimek az ételben található keményítőt cukrokra bontják le.
A falat lecsúszik a gyomrodba.
A gyomorban található pepszin (egy protein-lebontó enzim) és sósav úgynevezett bélpéppé alakítja a falatot.
A bélpép innen a patkóbélbe vándorol (ide szokta üríteni az epehólyag az epét). Az epe itt a zsírt feloldja vízben, ami által könnyebben tud majd felszívódni.
A hasnyálmirigyből a patkóbélbe siető enzimek tovább bontják a zsírokat, valamint a cukrokat és fehérjéket is szétcincálják és feloldják. Ebben a pillanatban ezek mind folyékony állagúak.
A cukrok, zsírok és fehérjék felszívódnak a vékonybél falán keresztül. Itt elbúcsúznak egymástól, és külön utakon folytatják a kalandot.
Mi történik a cukrokkal?
Azonnal a véráramba kerülnek, és elindulnak sebesen, mint egy autópályán. Amint olyan szervek közelébe érnek, amiknek szüksége van rájuk, a szervek „kinyúlnak értük”, és felhasználnak belőlük annyit, amennyi kell.
Egy részük elraktározódik a májban glikogén formájában.
Ami marad, az zsírrá alakul, és elraktározódik a zsírsejtekben.
Mi történik a zsírokkal?
A zsírok is a véráramba kerülnek, ahol azonnal a májhoz sietnek.
A máj egy részüket elégeti, másik részüket átalakítja más anyagokká (pl. koleszterinné), a fölösleget pedig a zsírsejtekbe küldi, ahol addig várakoznak, míg szükség lesz rájuk.
Mi történik a fehérjékkel?
Először lebomlanak peptidekké. Aztán tovább bomlanak aminosavakká. Az aminosavak felszívódnak a vékonybél falán keresztül, és bekerülnek a véráramba.
A májba kerülve eldől a sorsuk. A szervezet szükségletei alapján a májban eldöntik, hogy onnan kikerülve mi legyen a következő lépésük: szintézis, anabolizmus, katabolizmus stb. (Ezeket a folyamatokat hormonok végzik.)
Egyes aminosavakból ezután építőanyag lesz (anabolizmus): proteinraktárakat hoznak létre, és segítenek az izmok építésében. A maradék aminosavak távoznak a szervezetből.
A fölösleges proteinraktárak átalakulnak testzsírrá.
Következtetés
Minden, amit a szervezet nem tud felhasználni, az vagy távozik belőle, vagy elraktározódik a zsírsejtekben. Ha nem akarod, hogy túl sok raktározódjon oda, egyél kevesebbet.
A testzsír akkor kerül felhasználásra, akkor kezd eltűnni, amikor a szervezetnek fokozottan energiára van szüksége. Ha zsírt akarsz égetni, hozd a szervezeted minél gyakrabban olyan helyzetbe, hogy sok energiára legyen szüksége: eddz rendszeresen.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően
A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.
2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld
GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt
Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel
2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld
KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál
Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.