Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Június 22. 12:40, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Helsinki bizottság: 105 bíró fordult Strasbourghoz a "kényszernyugdíjazás" miatt

Helsinki bizottság: 105 bíró fordult Strasbourghoz a

A Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével 105 bíró fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz csütörtökön a "kényszernyugdíjazás" miatt, kérve az emberi jogok európai egyezménye megsértésének megállapítását és kártérítés megfizetését - közölte a jogvédő szervezet pénteken az MTI-vel.

A közleményben utaltak arra: a bírói tevékenység felső korhatára 1869 óta 70 év volt, ám az alaptörvény és az új bírósági törvény szerint a legkésőbb ez év végén mindazoknak megszűnik a szolgálati jogviszonyuk, akik betöltötték vagy 2012-ben töltik be a 62. életévüket. A Magyar Helsinki Bizottság strasbourgi beadványa szerint ez a megoldás sérti a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát.
A szervezet azt írta: a strasbourgi bíróság korábbi ítélkezési gyakorlata alapján a bírák alappal számíthattak arra, hogy 70 éves korukig gyakorolhatják hivatásukat, ez a várakozásuk tulajdonjogi védelem alatt áll, azaz csak olyan feltételekkel lenne elvonható, mint a tulajdon például egy kisajátítás esetén. A Helsinki bizottság szerint ezen feltételeknek nem felel meg a magyar szabályozás. Példaként említették, hogy a döntést nem előzte meg szakmai konzultáció, és az nem biztosít kellő átmeneti időt az érintettek számára.
Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az idő előtti nyugdíjazás álláspontjuk szerint diszkriminatív is, hiszen például a közjegyzőkre, végrehajtókra, alkotmánybírókra, jogi egyetemi oktatókra, ügyvédekre eltérő, kedvezőbb rendelkezések irányadóak. Úgy vélik, diszkriminációt jelent az is, hogy a Kúria elnökére nem vonatkozik a korhatár, akik pedig 55 évnél nem idősebbek, azok három évvel tovább, 65 éves korukig ítélkezhetnek.
Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - a 62-ről fokozatosan 65 évre emelkedő általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba.

Címkék: Jog-bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el