Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 08. 13:48, szerda | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

„Hej, tulipán, tulipán, Teljes szegfű, szarkaláb….”

„Hej, tulipán, tulipán, Teljes szegfű, szarkaláb….”

A Dombóvári Herbárium közössége május 2-án újból a megszokott helyén, a Helytörténeti Múzeumban tartotta összejövetelét.

Az Anyák napja előtti pénteken előadónk ezúttal Dr. Pappné Farkas Gabriella tanárnő, népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja volt, akit elkísértek tanítványai, valamint az általa vezetett Székely Dalkör tagjai is.

Beköszöntésként a József Attila ÁMK növendékei gyermekszájba illő virágénekekkel kedveskedtek a Herbárium közönségének, majd vidáman futottak ki a teremből.
Élő virág mellett vagy helyett a népművészet virágai folyamatosan szépítik életünket: fába faragva, tűvel hímezve, bútorra festve, hímes tojásra viaszolva vagy éppen versbe, dalba írva.
A virágének a – magyar - népköltészetben az a lírai dal, melyben a szerelmesek jelképesen valamely virágnévvel illetik egymást. A szeretet, szerelem, vonzalom bújtatott kifejezésére szolgált olyan korokban, amikor árgus szemek védelmezték a fiatal lányok ártatlanságát, és a szemérem tiltotta bizonyos gondolatok kimondását.
A magyar nyelvű szerelmi költészet legkorábbi emlékét, a Soproni virágéneket 1490-ben jegyezték le, melyből csupán kétsornyi töredék maradt meg az utókornak. A népköltészet mellett a műfaj számos verse Balassi Bálint költészetéből ismert. A virágénekek egyik csoportja az udvarló dal, mely finom stílusban szól a kedveshez, míg a másik válfaja a latrikánus ének a ledér hölgyek kapcsolatait énekli meg nyersességgel. Ezeknek a daloknak több száz éven át a lejegyzését, terjesztését is tiltották, még a hallgatásáért, dúdolásáért is nyelvkiszaggatás, megkövezés, vagy legalábbis a nyilvános megszégyenítés, városból való kiűzetés járt…
A népköltészet legkedveltebb virágai: a viola és a rózsa. A „viola, violám!” gyakran a szeretett nő megszólítása, a szerénység, a hűség mintaképe. Nem véletlen, hogy az árvácska és az ibolya másik neve is a viola.
A rózsa a titoktartás és a szerelem virága, - a vörös rózsa történetéről Bártfai Attila tagtársunk (nyugalmazott kertészmérnök és egyben kiváló énekes) rövid, irodalmi részlettel kedveskedett a közönségnek.
Különösen gyakori a tulipán és a rozmaring is; a tulipán a nőiességet, a lángoló érzelmeket, a rozmaring a lányok tisztaságát, esküvőn az egymás iránti hűséget jelképezi.
A tárgyi művészetben is gyakran jelenik meg e két virág. Elsősorban nők számára készült tárgyakon: kelengyés (tulipános) ládán, munkaeszközökön, pl. mángorlón, mosósulykolókon ábrázolják. A rozmaring szerelmi ajándékok kedvelt motívuma.

A fehér liliom a lovagkor egyik legkedveltebb virága, a testi - lelki tisztaság jelképe. A szegfű a szeszélyesség és a komoly, asszonyi szerelem virága, a legmélyebb barátság szimbóluma.
Egy időben vagy más és más kultúrákban többféle virágnyelv volt használatban, így ugyanaz a virág többféle jelentést hordozhatott. Fontos tehát, hogy az egymásnak ily módon üzenők ugyanazt a virágnyelvet beszéljék a fatális félreértések elkerülésére.
Ma már szerencsére méltó helyére került a zeneirodalomban a virág-szimbolikát hordozó alkotások sora. Neves előadóművészek tolmácsolása mellett a gyermekdalok sorába is bekerült. A Dombóvári Székely Dalkör ünneplőbe öltözött tagjai persze inkább a felnőtt füleknek való, vidám-pajkos virágénekekkel zárták az összejövetelt. A vendégeknek végezetül Dr. Szőke Sándorné múzeumalapító mutatta be a nemrég felújított múzeum-kerti Életfát, amelyet a Dombóvári Városszépítők állíttattak Bocz János alkotásaként még 2006-ban s most az OTP helyi fiókjának támogatásával és Schnetz János keze nyomán frissült meg.
A Dombóvári Herbárium közössége továbbra is - minden hónap első péntek délutánján - szívesen várja az érdeklődőket, így legközelebb június 7-én lesz klubfoglalkozás.

Szöveg: Bordi Anna
Fotók: Kriston Vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.