Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2019. Május 14. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Múzeumi tárlatvezetéssel egybekötött rendhagyó előadást tartott május 9-én a Helytörténeti Gyűjteményben a Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke.

Szabó Loránd az érdeklődőnek arról beszélt, hogy az Apponyi-családnak egykor Lengyelen volt az ősi birtoka, amit a grófi címet viselő Sándor virágoztatott fel igazán. A 175 évvel ezelőtt Párizsban született nemes miután befejezte párizsi és londoni diplomáciai szolgálatát, 1876-ban visszavonult a Dombóvártól 25 kilométerre található kastélyába, ahol a továbbiakban elsősorban könyvek olvasásának és gyűjtésének szentelte az idejét, valamint régészeti feltárásokat is végeztetett Wosinsky Mórral. Az akkor a faluban szolgálatot teljesítő tudós pap az ásatások során Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű neolitikus telepét tárta fel. Az önzetlenségéről ismert földbirtokos élete vége felé közeledve felbecsülhetetlen értékű hungarika gyűjteményét, valamint a XV-XVIII. századi magyar szerzők által írt könyvritkaságok mellett különleges térképeket és metszeteket is tartalmazó bibliotékáját egyaránt az államnak adományozta.
Az Országos Széchenyi Könyvtárban elhelyezett hagyaték számos darabját, valamint a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumtól kölcsönkapott régészeti anyagot mutatja be az a kiállítás a Helytörténeti Gyűjtemény nemrégiben felújított Szőke Sándor Termében és Közkincs Szobájában, amit a Város Hete alkalmából április 4-én nyitottak meg. Az érdeklődőket ezúttal a Dombóvár és a környékbeli 13 település által létrehozott Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke vezette körbe a június 28-ig látogatható tárlaton és számos információt osztott meg hallgatóságával.
- Az egyik legizgalmasabb település a natúrparkon belül a rengeteg látnivalóval, természeti kinccsel és épített örökséggel rendelkező Lengyel - emelte ki Szabó Loránd. - Gróf Apponyi Sándor olyan személyisége a magyar történelemnek, aki és akinek az értékmentő, valamint -teremtő tevékenysége a térségben kevésbé ismert, de mindenképpen érdemes megemlékezni róla.
A lokálpatrióták által nagy érdeklődéssel kísért előadás résztvevői a kiállítás megtekintése után a Kapos-hegyháti Natúrpark területérő származó ételeket és italokat kóstoltak meg, illetve kötetlen eszmecserét folytattak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 08:29, péntek | Helyi

Belvárosisok a Medve Szabadtéri Matekversenyen

Ebben az évben 20. alkalommal rendezték meg a Medve Szabadtéri Matekversenyt, negyedszer a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

2019. Május 23. 14:34, csütörtök | Helyi

Virágládák és paprikapalánták ajándékba

Dombóvár németországi testvérvárosába utazott május 17-én az az önkormányzati delegáció, melynek Szabó Loránd polgármester, Berta János képviselő és dr. Szabó Péter jegyző volt a tagja.

2019. Május 23. 09:03, csütörtök | Helyi

Ajándékokkal tért haza a fővárosból a dombóvári csapat

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén is meghirdette a „Házhoz megyünk” elnevezésű országos vagyonvédelmi vetélkedő-sorozatát, melynek döntőjét május 17-én Budapesten bonyolították le egy dombóvári és további 19 csapat részv

2019. Május 22. 10:58, szerda | Helyi

„Ki a mester két keréken?”

Április 25-én Bölcskén rendezték meg a „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági verseny megyei döntőjét, ahol a „belvárosis” diákok elméleti és gyakorlati tudásukból adtak számot.