Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

A kutatók felfedezték, hogy két génmutáció hogyan okozhat melanomát a szemen, amely a szerven lévő leggyakoribb daganatos megbetegedés. A gének működésének megértésével jobb, hatékonyabb kezelést tudnak majd kifejleszteni a kutatók - írja a Fox News.

Egereken végzett kutatásuk során a szakembereknek az említett gén célzott kezelésével lassítani tudták a rákos megbetegedés előrehaladását. 'Azt már a tanulmány előtt is tudtuk, hogy ez a két génmutáció rákot okoz, azonban a mögötte lévő mechanizmus nem volt ismert. Amennyiben meg tudjuk fejteni, miképpen okoznak daganatos megbetegedést, úgy célzott kezeléssel meg lehetne előzni a szem-melanoma kialakulását' - mondta Kun-Liang Guan, a San Diego Moores Cancer Center professzora, a tanulmány szerzője.

A szem, vagy más néven uveális melanoma a szivárványhártyán kialakuló daganat, ami gyakran átterjed a májra, így a páciens 2-8 hónappal a diagnózist követően életét veszti.

Két genetikai mutációt - a GNAQ és a GNA11 - már régóta összefüggésbe hoztak az uveális melanomával, a páciensek 80 százalékánál ugyanis jelen van ez a génmutáció. Most egy, a szem megfelelő vérér-működésére alkalmazott gyógyszert próbáltak ki egereken. Ahogy arra a kutatók előzetesen számítottak, a gyógyszer sikeresen megállította a melanoma terjedését.

A mostani eredmény segíthet olyan célzott kezelések kifejlesztésében, amelyek akár meg is előzhetik a rákos betegség kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma